Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

IFComp 2020 alkaa: uusi ennätysmäärä kilpailuteoksia kutsuu lukijoitaan

Vuodesta 1995 asti järjestetty interaktiivisen fiktion kirjoituskilpailu IFComp on taas paljastanut haavinsa sisällön. 104 englanninkielistä teosta on kaikkien vapaasti luettavissa ja äänestettävissä. Äänestysaikaa on hieman vajaat kaksi kuukautta marraskuun lopulle asti. IFCompin blogiuutinen tarjoaa muutaman perusvinkin ja purkaa viimevuotisen kyselyn tuloksia aiheesta, onko kilpailuteosten määrä jo paisunut liian suureksi ja miten niiden selailua voisi helpottaa. Victor Gijsbers puolestaan on julkaissut ohjevideon uusille tuomareille ja miksei entisillekin, jossa kerrotaan kaikki oleellinen äänestämisen kannalta ja kannustetaan palautteen antamiseen. Hän näyttää muuten aloittaneen uuden videosarjan, joka sisältää teosesittelyjä ja yleistä tietoa interaktiivisesta fiktiosta. En ole vielä tutustunut siihen tarkemmin, mutta tunnistan Gijsbersin ansioituneeksi IF-kirjoittajaksi jo vuosien takaa. Skipattuani viime vuoden aion taas poimia joitain kilpailuteoksia lokikirjaan esiteltäviksi.

Spring Thing 2020 -kilpailun tulokset

Spring Thingin tulokset julkistettiin toukokuun alussa. Kilpailu ratkaistaan puhtaasti yleisöäänestyksen perusteella. Niin sanotussa pääsarjassa kaksi eniten ääniä saanutta teosta ovat voittajia. Tänä vuonna niitä oli tasatuloksen takia kuitenkin kolme: 4x4 Galaxy, Hawk the Hunter ja Jelly. Lisäksi yleisö voi antaa vapaasti omia kunniamainintoja, "custom ribboneita", joita tekijät esittelevät teostensa yhteydessä. Kaikki teokset ovat yhä luettavissa Spring Thing -sivuston kautta. Esittelin aiemmin lokikirjassa sekä 4x4 Galaxyn että Jellyn. Äänestin itse Jellyä kilpailun voittajaksi, mutta pidin paljon myös 4x4 Galaxystä, joita kumpaakin suosittelen.

Spring Thing 2020 -kilpailuteokset nyt luettavissa

Tänä vuonna 2020 Spring Thingiin osallistuvia teoksia on 20. Twine-hypertekstialusta on suosituin, mutta myös useampi tekstiseikkailu löytyy. Koska missasin viime vuoden IFCompin, aion korjata tilannetta käymällä läpi Spring Thingin teoksia. Tämä IFComp-kirjoituskilpailun pienempi sisar on syntynyt täydentämään sen jättämiä aukkoja. Vuodesta 2002 lähtien järjestetty Spring Thing on hengeltään epämuodollisempi ja sallivampi. Esimerkiksi kilpailuteosten lukuajan maksimikestoa ei ole rajoitettu kuten IFCompissa, jossa se on kaksi tuntia. Mukaan myös toivotaan painokkaammin kokeellisia ja keskeneräisiäkin teoksia, joita varten on oma luokkansa. Osallistujia Spring Thingissä on ollut selvästi vähemmän kuin IFCompissa, joten tunnelma on tavallaan kodikkaampi eikä niin kilpailuhenkinen.

Choice of Gamesin laadukkaita julkaisuja luettavissa ilmaiseksi

Nyt ja 10.4.2020 asti voi lukea ilmaiseksi koko joukkoa Choice of Gamesin valinta- ja statistiikkaperustaisia tarinoita. Teokset avautuvat paitsi Androidille ja iOS:ille saatavilla olevalla sovelluksella, myös millä tahansa verkkoselaimella. Olen esitellyt näistä teoksista aiemmin lokikirjassa Aaron Reedin Hollywood Visionary, jossa pääsee kokemaan elokuvaohjaajan haasteita ja mahdollisuuksia 1950-luvun Amerikassa. Katsastamisen arvoinen on varmasti myös Lynnea Glasserin pidetty Creatures Such as We. Koko lista tarjolla olevista teoksista löytyy Choice of Gamesin uutisesta. Huomaa, että alussa listattujen kuuden teoksen lisäksi alempana sivulla on vielä 10 muuta.

IFComp 2018 on alkanut

Vuotuinen IFComp-kirjoituskilpailu on taas käynnistynyt. Kilpailuteokset ovat aiemmin ilmestymättömiä englanninkielisiä interaktiivisia teoksia. Tänä vuonna osallistuvia teoksia on 77, ja tavarapalkintojen lisäksi on luvassa rahaa 2/3:lle osallistujista. Kaikki paitsi kilpailuun osallistujat ovat tervetulleita äänestämään pääkilpailussa. Äänestysaikaa on kuusi viikkoa 15.11.2018 asti. Kuten kahtena aiempanakin vuonna, aion tutustua vähintään viiteen kilpailuteokseen ja esitellä ne lokikirjassa. Teoslista näyttää mielenkiintoiselta, ja nyt valikointi omien mielihalujen mukaan on myös helpompaa, sillä listauksessa näkyy metatietoja kuten teoksen genre, muoto ja lukuaika.

Näyttävä valitse-oma-seikkailusi potenssiin kolme

Italialainen uusi pelistudio Curtel Games työstää valitse-oma-seikkailusi-pohjalta visual novelia, jonka mainostetaan sisältävän 1700 erilaista tarinaa ja 40 erilaista loppua. The Ballad Singerissä lukija ohjaa vuoronperään neljää eri sankaria; yhden menehdyttyä toinen jatkaa. Jokainen sankari jättää teoksen fantasiamaailmaan oman jälkensä, joka vaikuttaa seuraavien sankareiden mahdollisuuksiin. Tarinaa voi "kirjoittaa" myös yhdessä kaverin kanssa vuorotellen. Tällä hetkellä projektille kerätään Kickstarter-joukkorahoitusta.

Lue koko merkintä

IFComp 2017 -äänestys on alkanut

Vuotuinen interaktiivisen fiktion kirjoituskilpailu IFComp on tullut taas äänestysvaiheeseen. Tänä vuonna teoksia on mukana ennätysmäärä 80. Viime vuonnakin rajat paukkuivat, joten trendinä näyttäisi olevan suosion kasvu. Äänestys on avoin kaikille paitsi itse kilpailuun osallistuville; se vaatii vain rekisteröitymistä sivustolle. Ehtona on vähintään viiden teoksen arvioiminen. Äänestysaika päättyy 15.11.2017.

Lue koko merkintä

Lokikirja Twitterissä

Lokiotsikot ilmestyvät tästä eteenpäin myös Twitterissä. Seuraa Kirjallista suunnistajaa tunnuksella @kslokikirja. Twiitit sisältävät linkin varsinaiseen juttuun. Vanhastaan tarjolla olevat RSS-syöte ja sähköpostikirje sisältävät pidemmät johdannot, jotka eivät mahtuisi Twitterin merkkirajoituksen puitteisiin.

Lue koko merkintä

E-kirjat tulivat – ja menivät?

Tivi uutisoi eilen otsikolla Sähkökirjojen suosio hiipuu maailmalla, kasvaa Suomessa. Tarkennettakoon, että "maailma" tässä uutisessa tarkoittaa vain Yhdysvaltoja ja Iso-Britanniaa. Jo muutaman vuoden ajan e-kirjojen suosio on tosiaan laskenut noissa mainituissa maissa ja paperikirjan suosio kasvanut. Mikä mahtaa olla syynä?

Lue koko merkintä

IFComp 2016 – tutustu uutuusteoksiin ja äänestä!

Vuoden suuri interaktiivisen fiktion kirjoituskilpailu IFComp on käynnissä. Äänestysaika alkoi eilen, ja päätin tänä vuonna ottaa haasteen vastaan. Teokset arvioidaan asteikolla 1-10 ja arvostelu on annettava vähintään viidelle, jotta äänestys otettaisiin huomioon. Kilpailuun on ilmoittautunut reilut 50 teosta. Äänestysaikaa on 15.11.2016 asti. Kutsun mukaan kaikki lokikirjan seuraajat! Äänestäminen antaa suuntaa ja aikataulun tutustua uutuusteoksiin. Kiitos ja mahtavaa, jos jätät oman arviosi (tai linkin muualla olevaan arvosteluun) ja suosituksesi lokikirjan kommentteihin.

Lue koko merkintä

Näytä lisää merkintöjä