Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

IFComp 2017 -satoa: The Fifth Sunday ja The Living Puppet

Tämän vuoden kilpailussa on mukana kolme kiinan kielestä käännettyä teosta. Luin niistä kaksi: Tom Broccolin (salanimi, oletan) dekkarinovellin The Fifth Sunday ja Liu Zianin (salanimi luultavasti tämäkin) fantasiakauhutarinan The Living Puppet. Teostyyppinä ne olivat minusta kiinnostavia, mutta kielivirheet ja osittain hämäräksi jäävä ajatuskulku haittasivat lukemista. On tuskastuttavaa, ettei käännöksiä ole asianmukaisesti tarkistettu, mutta en kuitenkaan sanoisi tarinoita lukukelvottomiksi. Minua niissä viehätti yksinkertainen, vain pariin valintatilanteeseen perustuva konsepti sekä taustamusiikin ja äänitehosteiden käyttö.

En tiedä mitään näiden tarinoiden tai niiden tekijöiden taustoista, en myöskään sitä, ovatko kiinankieliset alkuperäisteokset samalla HTML-pohjalla ja edustavatko ne jotain erityistä julkaisusarjaa. Toisin sanoen en tiedä mitään kiinankielisestä interaktiivisesta kirjallisuudesta, mutta sitä luultavasti on. Online-julkaisu on muutenkin Kiinassa suosittua, joten miksei vuorovaikutteistakin kirjallisuutta olisi – varsinkin tällaisessa lyhyessä muodossa, jota on helppo kuluttaa älypuhelimella.

The Fifth Sunday

The Fifth Sunday

The Fifth Sunday alkaa dramaattisesti ja aika kliseisesti. Mies nimeltä Lin Guangrong herää kuolleen naisen viereltä vietettyään yön hänen kanssaan. Tarina kerrotaan Linin näkökulmasta. Lukijalle annetaan tehtäväksi päätellä, kuka on murhannut naisen. Päitä alkaa tippua lisääkin. Asetelma on sekin aika kliseinen: ollaan huvilalla, joka on joutunut rajuilman takia ulkomaailmasta täysin eristyksiin ja potentiaaliset syylliset ovat tasan tiedossa.

Parilla valintatilanteella syntyy vaihtoehtoisia jatkoja alkuasetelmalle, ja kukin niistä valaisee murhamahdollisuuksia eri kanteilta. Jos eri polkuja jaksaa kokeilla useampia, murhaajan voinee päätellä varmuudella. Itse luullakseni kokeilin yhtä lukuunottamatta kaikki erilaiset polut. Tämä oli tosin lukukokemuksena hieman rasittavaa, koska tarina piti aloittaa aina aivan alusta asti uudelleen.

Kun lukija on valmis kertomaan/arvaamaan syyllisen, avautuu vaihtoehtoisten vastausten sarja, josta oli helppo valita oikea henkilö, vaikkei siitä aivan varma olisi ollutkaan.

The Fifth Sunday: choice

KUVA: Teoksen ensimmäinen valintatilanne koskee sitä, onko lukija valmis kertomaan syyllisen. Murhaajan päätteleminen ei ole mahdollista yhden lukukerran perusteella, vaan vaatii useampia lukukertoja eri valinnoilla.

The Living Puppet

The Living Puppet

The Living Puppetissa koin (kauhu)tunnelmaa. Tarina kerrotaan nukkemestarin vaimon Li Shaoxianin näkökulmasta. Pariskunta on vähävarainen ja Wu Sheng vain haaveilee hienommasta marionettinukesta. Hänen vanha nukkensa vetelee jo viimeisiä. Erityistä nukessa on sen elävyys.

Eräänä päivänä miehen vanha oppimestari ilmestyy ovelle, ja Shaoxian kutsuu hänet sisään. Wu Sheng ei ole paikalla. Oppimestari jättää oppilaalleen paperilla viestin, jota "kukaan ulkopuolinen ei saa katsoa, muuten se menettäisi tehonsa". Lukija saa valita, katsooko Shaoxian viestiä miehensä kanssa vai ei, ja tällä on tarinan jatkon ja lopun kannalta suuri merkitys.

Minulle nukke- ja ihmissielujen vaihdettavuuden logiikka jäi vähän epäselväksi, mutta tarina tuntui kyllä kiehtovalta. Ehkä huono käännös sumensi sitä, valitettavasti.

The Living Puppet: note

Lopuksi

Molemmat teokset ovat samankaltaisella HTML-pohjalla. Taustalla on utuinen kuva, joka voi vaihtua, ja molemmat sisältävät musiikkia. Äänitehosteet olivat minusta ihan kiva lisä.

Digitaalisena novellityyppinä näissä on minusta ideaa. Proosajaksot ilman valintoja olivat pitkiä, mutta minusta valintojen vähyys ei varsinaisesti ollut heikkous. Toiminnallinen heikkous oli se, että tehdäkseen erilaisia valintoja täytyi lukeminen aloittaa kokonaan alusta. Varsinkin The Fifth Sundayssä on selvää, että lukijalta odotetaan eri polkujen tutkimista. Jotta toteutus olisi todella tukenut tätä, tarinan haarauttamisessa olisi pitänyt nähdä hieman enemmän vaivaa tai olisi voinut käyttää muuttujia.

Vietin kummankin teoksen parissa noin tunnin.

Kuten kaikki IFComp-kilpailuteokset The Fifth Sunday ja The Living Puppet ovat luettavissa ilmaiseksi. Ne avautuvat selaimessa.