Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

Story Nexus, yhteisöllistä ja interaktiivista tarinankerrontaa

Story Nexus on uusi interaktiivisen fiktion kirjoittamiseen ja lukemiseen tarkoitettu verkkopalvelu. Se on eräänlainen tarinamoottori, joka tarjoaa kirjoittajille konseptin, työkalun ja pohjan tarinoiden luomiseen. Palvelu on kaikille kirjoittajille ilmainen ja avoin, kuten myös lukijoille pääsääntöisesti. Story Nexuksessa on roolipelin ja korttipelin piirteitä. Piirteet on kuitenkin otettu nimenomaan tarinankerronnan käyttöön, ja puhuisin pelillisyydestä vain varauksella.

Story Nexuksen takana on Englannissa majapaikkaansa pitävä Failbetter-tiimi. Story Nexuksen edeltäjä tai prototyyppi oli alun perin vain heidän omassa käytössään. Failbetter loi sillä interaktiivisia tarinoita tilaustyönä. Yksi sellainen on visuaalisesti tyylikäs Night Circus -sivusto, joka tilattiin Erin Morgensternin fantasiakirjan markkinointi- ja oheismateriaaliksi. Tämä suosittu kirja on ilmestynyt myös suomeksi nimellä Yösirkus. Failbetter kuitenkin päätti tarjota ideansa ja työkalunsa myös toisten käyttöön, ja Story Nexus avautui kaikelle kansalle lokakuun puolessa välissä.

Alku hankala

Ensiaskeleet Story Nexus -tarinoiden maailmassa ovat mielestäni lukijalle aika haastavia. Ohjetekstiä kyllä on, mutta se ei kuitenkaan riitä "toimintaperiaatteen" hahmottamiseksi. Sisään pääsee pikku hiljaa, ja epäilemättä Story Nexus -tarinoiden kerronnallisten hienouksien tajuaminen vaatii vähän enemmänkin aikaa.

Hyvän Story Nexus -tarinan kirjoittaminen vaatii sitäkin enemmän. Kokeneelle interaktiivisen fiktion harrastajalle kynnys ei ehkä ole niin korkea, ja päätellen siitä, että jo nyt on ilmestynyt monia hyviä Story Nexus -tarinoita, kirjoittajat ovat löytäneet työkalun ja todenneet sen toimivaksi. Lukijankin kannattaa ponnistella alkuhämmennyksensä ylitse, sillä Story Nexus -tarinoissa pääsee ihan aidon interaktiivisen fiktion tuottaman nautinnon makuun.

Toimintaperiaate

Failbetter-tiimi on päättänyt puhua tarinoiden sijaan pikemminkin maailmoista. Kirjoittaja luo "maailman" ja määrittelee siinä olevat "alueet" – kuulostaa seikkailupeliltä, mutta mielestäni harhaanjohtavasti. Puhe "maailman luomisesta" voi ohjailla kirjoittajia tiettyyn suuntaan vahvistaen miljöön roolia, mutta Story Nexuksella luodut teokset ovat kuitenkin nimenomaan juonipainotteisia. Niiden ytimessä on klassinen "valitse oma seikkailusi" -tarinamuoto. Story Nexus -tarinat ovat kuitenkin monilinjaisia ja tarinan etenemiseen vaikuttavia tekijöitä on useita.

Cabinet Noir

Lukija asetetaan tarinan päähenkilön rooliin (tai näin ainakin niissä tarinoissa, joihin olen tutustunut), ja lukija tekee valintoja hänen puolestaan. Tarina etenee "kortteja pelaamalla". Yksi kortti vastaa aina yhtä tapahtumaa – tarinanpalasta, tarinan perusyksikköä. Tapahtuma vaatii lukijalta valintaa tai reaktiota, jolla puolestaan on tulos. Korttien avaamiin tapahtumiin, lukijan valintamahdollisuuksiin ja valintojen tuloksiin vaikuttavat onnen lisäksi lukijan keräämät ominaisuudet ja tavarat tai asiat sekä vaihe, missä hän sillä hetkellä kullakin tarinalinjalla on. Ominaisuudet, tavarat/asiat ja tarinalinjat ovat täysin tarinasta riippuvaisia ja ne voivat olla mitä hyvänsä.

Samsara

Story Nexuksella voi epäilemättä luoda monenlaisia teoksia, mutta kirjoittajan on kuitenkin omaksuttava tietty kaava, johon hän tarinansa sovittaa. Failbetterin sanavalinnat ohjailevat myös kirjoittajaa vaivihkaa vaikuttaen jopa tarinan genreen.

Kukaan ei lue eikä kirjoita yksin

Tarinat – tai Failbetterin termein maailmat – sijaitsevat palvelimella ja niitä voi siis lukea ainoastaan online ja Story Nexus -sivuston kautta. Failbetterin pyrkimyksenä on luoda Story Nexuksen ympärille aktiivinen sosiaalinen yhteisö. Story Nexus on kirjoittajien ja lukijoiden yhteinen tila, joka mahdollistaa vuorovaikutuksen ja reaaliaikaisuuden. Yhteydet eri maailmoiden välillä ovat myös mahdollisia. Lukijaa kannustetaan antamaan palautetta, ja hän voi jättää tippiä, jos jokin tarinakohta on hänen mielestään erityisen hyvä.

Palveluun sisältyy ansaintamalli, mutta kirjoittajan ei ole mikään pakko hyödyntää sitä, vaan tarinat voivat olla täysin ilmaisia. Kirjoittaja voi esimerkiksi lukita tiettyjä tarinalinjoja, jotka lukija saa auki vain maksamalla. Story Nexuksessa on jopa oma valuutta, Nex, jolla on vaihtoarvo.

Suosituksia

Minusta Story Nexus on mielenkiintoinen ja lupaava. Ensilukemiseksi voin suositella Failbetterin omaa Cabinet Noir, Persons of Interest, joka on ensimmäinen nykyisellä Story Nexuksella luotu tarina. Se sijoittuu 1600-luvun alun Pariisiin, missä päähenkilö toimii pahamaineisen kardinaali Richelieun salaisen palvelun agenttina. Story Nexuksen etusivulla on Failbetterin esiin nostamia suosituksia. Yhteisötuotoksista Samsara sai huomioni.