Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

The Detail, kuinka amerikkalainen rikosetsivä uhkaa suomenkielistä kirjallisuutta

The Detail on interaktiivinen sarjakuva. Aivan tietoisesti en puhu pelistä, vaikka seikkailupelinä sitä myydäänkin. The Detail on interaktiivinen multimediateos. "Interaktiivinen multimediateos" ei kuulosta kovin vetävältä ja epäilemättä juuri siksi tekijät eivät halua määritellä sitä sellaiseksi. Nyt kaikki haluavat tehdä pelejä. Tarkemmin sanottuna The Detail on vieläpä valitse-oma-seikkailusi. Ja puf! Teoksen savuverhon kokonaan hajottaaksemme: se on suomalaisen pelistudion tekemä.

En ole dekkareiden ystävä ja vaikka olen joitain salapoliisipelejä aikojen saatossa pelannutkin, tutustuin The Detailiin riskillä ja ennakkoluuloni haastaen. Ennakko-odotukseni eivät olleet väärässä: se oli juuri niin lajityypillinen kuin arvelinkin. Se on kuitenkin tehty huolellisesti ja uskottavasti, ja koska surulliset ja raastavat tarinat ovat mieleeni, elin tarinan myötä ja tulin yhtä kokemusta rikkaammaksi.

The Detail: detective

Reggie, toinen ohjattavista päähahmoista

TV-sarja

The Detail ilmestyy sarjamuotoisena, ja sen ensimmäinen osa Where the Dead Lie ilmestyi viime vuoden loppupuolella.

The Detail sijoittuu rikollisjengien piinaamaan kaupunkiin USA:ssa. Eletään nykyaikaa, ja voinee sanoa, että tarinassa on monia realistisia piirteitä. Tekijät mainitsevat yhtenä inspiraation lähteenään rikossarja The Wiren. Uskoakseni tämä kuvaa/selittää The Detailia paljon.

"Pelin" kuvauksen luettuani en todellakaan olisi arvannut, että sen takana on turkulainen pelistudio Rival Games ja joukko supisuomalaisia tekijöitä. En pidä tämän sanomista sinänsä kohteliaisuutena – selitän jäljempänä miksi.

Sarjakuva

The Detail on tehty grafiikan ja leikkauksen osalta sarjakuvatyyliin. Hahmot muistuttivat liikkuessaan paperinukkeja. Puhekuplista- ja laatikoista kertyy kohtalaisesti luettavaa, mutta ei toki mitenkään raskauttavassa määrin. Hiirtä pitää klikkailla ahkerasti, mikä kävi raskaammaksi.

The Detail on näyttävä. Joka kohtaus oli visuaalisesti harkittu, ja mustavalkoisuus toimi hienosti. Lajityypillistä tältäkin osin, mutta tyylikästä ja uskottavaa ja kaikesta synkkyydestä huolimatta ihan hienoa katsottavaa.

The Detail: reconstruction

Rikosetsivät pohtivat tapahtumien kulkua. Raakaa sen olla pitää.

Peli

Pelillisyyttä The Detailissa ei juuri ole, jos varsinaisesti lainkaan. Interaktiivisuus keskittyy valintojen tekemiseen. Valinnat koskevat rikostutkintaa, kuulusteluja, toimintaa, intiimejä keskusteluja – kaikkea sellaista, mitä voisi kuvitella kuuluvan rikostutkijan elämään tai tämän vasikan elämään. Tunnelma on ankea, ja pahinta saa aina pelätä. Kävin The Detailin pari kertaa läpi erilaisin valinnoin. Kovin paljon ne eivät tarinan kulkuun lopulta vaikuttaneet, saati lopputulokseen. Kohtalolta ei kai voi välttyä?

The Detail: crime scene

Rikospaikalla. Rikollispomo on murhattu. Keltaiset merkinnät näyttävät kaikki näytöllä olevat interaktiiviset kohteet; näin tutkinta on tehty helpoksi. Merkinnät saa päälle ja pois päältä.

Muutama reaaliaikaisempi, peliä varsinaisesti muistuttava kohta The Detailissa oli. Ne toivat vahvasti mieleen 39 Steps -multimediateoksen, jota käsittelin taannoin lokikirjassa. Täytyy kuitenkin sanoa, että The Detail on paljon onnistuneempi. Se on ehyt ja tyylikäs kokonaisuus. 39 Stepsissähän perustana on romaani, kun taas The Detailia voisi sanoa alun alkaenkin interaktiiviseksi sarjakuvaksi. The Detailissa valinnat myös tuntuivat oikeasti merkityksellisiltä, vaikka eivät viime kädessä sitä olleetkaan (minkä paljasti vain uudelleen "pelaaminen").

The Detail: coroner

Juttusilla kuolinsyyntutkijan luona. Keskustelun aihe valitaan.

Tusinatavara

Vaikka voinkin suositella The Detailiin tutustumista – jos ei muuten, niin esimerkkinä valintojen käytöstä –, en voi olla kysymättä, miksi tehdä jotain näin lajityypillistä ja ei-omaperäistä. Jos voimme katsoa televisiosta samanlaista amerikkalaista kamaa yllin kyllin, miksi suomalaisten – tai ylipäänsä kenenkään – pitää tehdä sitä lisää? Vain suuren yleisön tavoittamiseksiko? Varmaankin näin, mutta asiassa on surullinen puoli: se on omaperäisen katoaminen, kielen köyhtyminen, näkökulmien ja tyylien kaventuminen, sisältöjen yksipuolistuminen... listaa voisi jatkaa. Yhtä kaikki vaarana on kaiken tuleminen samankaltaiseksi.

En sano, että suomalaisten pitäisi kertoa vain suomalaisista, niinhän en tee itsekään, mutta The Detailin rahoittajat, suomalaiset instituutiot AVEK ja Tekes, tukevat amerikkalaista kulttuuria ja rahan valtaa, yksinkertaisesti. Olen tästä pahoillani, vaikka tiedän, että multimediatuotannot, ja varsinkin pelinkaltaiset sellaiset, ovat kalliita ja niiden leimaaminen kirjallisuudeksi ja vieläpä toteuttaminen suomen kielellä tarkoittaisi taloudellista kuolemaa.

Sarjakuvia en ole mieltänyt koskaan kirjallisuuden uhaksi, päinvastoin kirjallisuus voi sulauttaa sarjakuvat sujuvasti sisäänsä. Mutta vahvasti multimedialliset teokset, jotka määritellään interaktiiviseksi fiktioksi, voivat olla uhka suomenkieliselle kirjallisuudelle. Kun pelkkä teksti ei riitä, maailma käy paljon kapeammaksi.

Saatavuus

The Detail on saatavilla Steam-pelikaupasta Windows-, OS X- ja Linux-käyttöjärjestelmille.

LISÄTTY LINKKIPANKKIIN: THE DETAIL (RIVAL GAMES)