Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

Interaktiivisen kirjallisuuden linkkipankki

Aloin kerätä luetteloa interaktiivisesta kirjallisuudesta, valikoitua sellaista. Se löytyy jatkossa sivulta Linkkipankki. Lyhyen kuvauksen lisäksi luettelossa on teoksen perustietoja, kuten vuorovaikutteisuuden tapa ja kirjallisuuden laji, sekä tietysti linkit itse teoksiin tai niiden saatavuuteen. Toivon, että luettelosta voisi olla hyötyä kaikille interaktiivisesta fiktiosta kiinnostuneille.

Tarkoitus ei ole kerätä kattavaa tietokantaa, sellainen on jo olemassa. Suoranainen lukupäiväkirja linkkipankki ei myöskään ole, aivan kuten ei lokikirjakaan ole, vaan valitsen sinne teoksia, jotka ovat kiinnostavia tai hyvin toteutettuja, vähintään toimivia esimerkkejä jostakin. Mukaan mahtuu monenlaista ja -muotoista teosta, tarkoituksena katsoa interaktiivisen kirjallisuuden kenttää laajasti.

Tähtiarvio

Pyrin antamaan kaikille luettelon teoksille tähtiarvion. En kuitenkaan anna mielelläni arvosanaa interaktiiviselle kirjallisuudelle, enkä muuten perinteisellekään. Mielestäni kirjallisuutta ei kannata arvioida niinkään akselilla hyvä-huono kuin ylipäänsä kiinnostavuuden tai huomionarvoisen toteutuksen vuoksi. Rajojen kokeileminen on riskialtista: tulos ei välttämättä ole loistava, mutta uudelle lähestymistavalle voi antaa kunniaa. Kaikki ei myöskään miellytä kaikkia, voi olla voimakkaita genreen tai tyyliin liittyviä mieltymyksiä. Itse pyrin ymmärtämään kaikkia genrejä ja ottamaan ne huomioon, vaikka en henkilökohtaisesti arvostaisikaan lajityypillisyyttä.

Interaktiivinen kirjallisuus hakee yhä muotoaan, se on oikeastaan vasta alkutekijöissään vakavasti otettavana kirjallisuutena, ja tämä näkyy teoksissa. Myös lukijalta vaaditaan pioneerihenkeä. Mielestäni kaikkiin luettelon teoksiin kannattaa tutustua, riippumatta tähtiarviosta, mutta 3,5 tähteä voi pitää jonkinlaisena vedenjakajana. Neljä tähteä voin antaa teokselle, jossa sisältö ja muoto lyövät erityisen hyvin kättä sen lisäksi, että teos on hyvin kirjoitettu ja viimeistelty. Viisi tähteä – en tiedä, kuinka kauan sellaista teosta pitää vielä odottaa. Peleistä ja perinteisestä kirjallisuudesta interaktiivista kirjallisuutta erottaa kypsyysaste. Se on alikehittynyttä siihen nähden, että digitaalinen kirjallisuus on ollut mahdollista kauemmin kuin graafiset seikkailupelit.

Ehdotuksia otetaan vastaan

Suurin osa teoksista on englanniksi. Luonnollisesti toivon, että suomenkielisiä tulisi lisää. Otan vastaan ehdotuksia oikein mielellään, joten jos katsot, että jotain mainitsemisen arvoista puuttuu listalta, ilmoita ihmeessä yhteydenottolomakkeella tai sähköpostitse, niin tutustun siihen.

Varsinaiset pelit ovat tämän listan ulkopuolella. Pelin ja kirjallisuuden rajaa määrittävät teoksessa olevan tekstin määrä, sen rooli kokonaisuudessa ja kirjallinen laatu. Ero ei ole yksiselitteinen, mutta mielestäni yleensä erittäin selvä pelien näkökulmasta katsottuna: kirjallinen teos on pelinä surkea. Vuorovaikutteisuudesta johtuen interaktiivisen fiktion luonne on kuitenkin erilainen kuin perinteisen kirjallisuuden.

Päivitykset

Nyt alkajaisiksi luettelo sisältää lokikirjassa aiemmin käsiteltyjä teoksia sekä yhden uuden, yhteensä 20. Ilmoittelen uusista kirjauksista lokikirjassa. Tilaa lokikirjan RSS-syöte tai sähköpostikirje saadaksesi päivitykset tuoreeltaan. Seurataksesi lisäyksiä voit tilata linkkipankin RSS-syötteen. Pyrin aina kirjoittamaan esittelyt teoksista myös lokikirjaan.