Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

.: Lokikirja :.

The Boat tavoittelee venepakolaisen kokemusta multimedian keinoin

The Boat kertoo 16-vuotiaan vietnamilaistytön painajaismaisesta laivamatkasta kohti parempaa tulevaisuutta. Matt Huynhin tekemä multimediasovitus Nam Len novellista on tarkoitettu ajankohtaiseksi puheenvuoroksi tai ylipäänsä vaikean keskustelun avaukseksi. Aivan kuten sadattuhannet vietnamilaiset pakenivat maastaan Saigonin kaaduttua 1970-luvulla, virtaa tänäkin päivänä valtavia määriä venepakolaisia Eurooppaan henkeään uhaten ja usein myös henkensä menettäen. Audiovisuaalisen sarjakuvan keinoin toteutettu teos on vapaasti kaikkien luettavissa verkossa.

The Boat

Kuvitus on tehty perinteisellä tekniikalla käyttäen kalligrafiapensseliä ja mustetta. HTML-teoksessa käytetään tekstin ja kuvien lisäksi animaatiota ja äänimaailmaa. Siihen sisältyy myös dokumentaarista filmimateriaalia. Pääosin mustavalkoinen teos on rujo mutta vaikuttava, ja se välittää laivan kammottavan todellisuuden inhimillisellä tavalla. 29-vuotias Matt Huynh on venepakolaisten lapsi aivan kuten tarinan alkuperäinen kirjoittajakin.

Australian yleisradioyhtiö SBS tuotti teoksen muistutuksena vietnamilaisten nyt 40 vuotta kestäneestä uudelleensijoittumisesta Australiaan. Nykyään Vietnamissa syntyneet muodostavat noin yksi prosenttia Australian väestöstä.

The Boat ilmestyi verkkoon huhtikuussa 2015. Lukeminen tapahtuu selaamalla sivua alaspäin. Vauhdin voi määrätä itse tai asettaa vierityksen automaattiseksi. Mitään interaktiivista teoksessa ei sinänsä ole.

LISÄTTY LINKKIPANKKIIN: THE BOAT (MATT HUYNH)