Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

.: Lokikirja :.

Tuhkimo joka ei sovi vanhaan muottiin

Pienen puolalaisen pelistudion kehittämä Cinders on audiovisuaalisesti täyteläinen, lukijan tekemiin valintoihin nojautuva mukaelma klassikkosadusta. Tässä versiossa Tuhkimon ei tarvitse jäädä passiiviseksi uhriksi. Henkilöt ovat saaneet lisää psykologista ulottuvuutta, mutta samalla on menetetty "alkuperäisen sadun" puhdas tunnevoima. Keskeisiä pyrkimyksiä on ollut moralisoinnin välttäminen: lukijalla on lupa tehdä Tuhkimosta juoniva, jopa kostonhimoinen.

Cinders

Cinders ilmestyi 2012. Se on korkeatasoinen visual novel, jossa on hieno piirrosgrafiikka ja tasokasta taustamusiikkia. Se on myös kirjoitettu hyvin. Kertalukemiseen käytin noin neljä tuntia. Valinnoista riippuen Cinders voi kokea useampia erilaisia kohtaloita, ja eri polkujen löytäminen vaatii useampia lukukertoja.

Cindersissä keskitytään Cindersin ja hänen äiti- ja siskopuoliensa välisiin suhteisiin ja perheen sisäiseen dynamiikkaan. Kaunista se ei ole. Puheet ovat ilkeitä, ja ylemmän tallomaksi tulema talloo vastaavasti alempaansa noustakseen korkeammalle talon arvoasteikossa. Lähtökohtaisesti Cinders on se alin, joka asuu kartanon keittiökamarissa ja pukeutuu ryysyihin. Kerronta pyrkii ymmärtämään, miksi kukin toimii kuten toimii.

Äitipuoli

Mikä on Cindersin alistumisen aste? Hautooko hän jo jotain? Ankarasti tyttäriään kyykyttävällä äitipuolellakin on varmasti heikkoutensa, joihin iskeä.

Omasta mielestäni tasapainoilin terveen itsetunnon ja suhteellisen puhtaan omatunnon välillä, mutta tulosta ei voi sanoa onnelliseksi: Cinders erkani äiti- ja siskopuolistaan, avioliitto prinssin kanssa oli rakkaudeton ja kaiken lisäksi Cinders oli valtiattarena despoottinen. Valitsinko sitten kautta linjan epäjohdonmukaisesti, vai oliko tämä opetus, ettei kohtaloaan voi sittenkään hallita?

Erilaiset loput ja saavutukset

Yhdellä lukukerralla ei voi luonnollisestikaan saavuttaa eri loppuja. Myös kerättäviä saavutuksia riittää; käytännössä ne ovat erilaisia tarinapolkuja.

Onko Cinders "feministinen kasvatusopas" pistäessään vanhanaikaisen Tuhkimon uuteen, modernimpaan uskoon? Tjaa-a. Naiset ovat katkeria juonikkoja, miehet ovat rehdimpiä ja jalojakin. Minua olisi kiinnostanut seurata prinssin ja tämän uskollisen kapteenin suhdetta enemmänkin, mutta tätä aihetta vain sivuttiin. No, eipä se Cindersin elämään tarkkaan ottaen liittynytkään. Totta puhuen en tiedä, mitä ajatella. Luulenpa, että se klassinen tarinankulku on enemmän minun makuuni.

Prinssi ja hänen kapteeninsa

Tarinan sivujuonteena on prinssin pyrkimys reformoida valtakunta demokraattiseksi. Onko kapteenilla enää siinä maailmassa virkaa?

MoaCube on tehnyt Cindersin lisäksi muutakin. Tällä hetkellä kehitteillä on henkilökeskeinen trilleri Solstice, joka muistuttaa toteutustavaltaan Cindersiä ja siinä on sama graafikko. Hyvältä vaikuttaa!

Cinders on saatavilla Windows- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmille ja siitä on ladattavissa ilmainen demoversio.

LISÄTTY LINKKIPANKKIIN: CINDERS (MOACUBE)