Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

IFComp 2016 -satoa: Detectiveland

Komean kliseinen, 1920–40-luvulle viittaava kollaasimainen kansikuva kiinnitti huomioni. Tekstiesittely lupaa niin ikään tuttuun dekkarikuvastoon nojaavaa seikkailua Yhdysvaltojen kieltolain aikaan. Linkin takaa paljastuu tekstiseikkailu Detectiveland, jossa tekstiparseri on korvattu linkkinapeilla. Robin Johnson on luonut oman tekstiseikkailumoottorin, joka sopii erityisesti kosketusnäytöille.

Detectiveland

Olen törmännyt aiemmin ensimmäiseen Johnsonin tekstiseikkailumoottoria käyttävään seikkailuun, hupsuun Dracula-sovitukseen, mutta en innostunut tarpeeksi kirjoittaakseni siitä silloin lokikirjassa. En innostunut kauheasti myöskään tästä toisesta samalle pohjalle tehdystä seikkailusta. Kun olin tutustunut Detectivelandiin tarpeeksi ymmärtääkseni, mikä on homman nimi, koin jonkinlaisen henkisen lopahtamisen. Tarina, asetelmat ja kerronta ovat kyllä hauskat.

Toilaileva etsivä ja oudot tapaukset

Pelaaja-lukija ohjaa yksityisetsivä Lanson Rosea, jonka toimiston oven takana odottaa kolme asiakasta. Nainen kaipaa kadonnutta tutkijamiestään ja kauhutarinoita väsäävän nuorenmiehen mielikuvitus tuntuu karanneen pahemman kerran. Entä mitä hautaustoimiston kulissien taakse kätkeytyy? Toimeksiannot vievät hahmoa ympäri fiktiivistä New Losagon kaupunkia. Kulkea voi jalan tai taksilla. Kaupungin katuverkko on selkeä, mutta katsoin yleensä mukavammaksi pysäyttää taksin. Detectivelandissa on toimiva valuutta.

Detectiveland: office

Näkymän vasemmalla puolella varsinainen tekstisisältö kirjoittautuu automaattisesti, mutta näyttää perinteiseltä tekstiparserilta. Oikealla puolella on "ohjauspaneeli".

Detectiveland on peli, jossa on tavaraluetteloon liittyviä pulmatehtäviä. Se on oikeastaan ihan täysverinen seikkailupeli. En kokenut tehtäviä vaikeiksi, mutta jostain syystä en jaksanut ajatella, vaan toimin yrityksen ja erehdyksen kautta ja toilailin kaupungissa aika sattumanvaraisesti. Detectiveland sallii sen. Jos Lansonille käy huonosti, hänet palautetaan vain sairaalaan (jossa hoitajana toimii oma rakastettu), ja onnettomuuspaikalle voi palata saman tien yrittämään uudelleen. Epäonnistuminen toimeksiannoissa ei uskoakseni ole mahdollista, ne voivat vain jäädä kesken. Saatavilla on myös läpipeluuohjeet.

Ei vain halkaistu, vaan paloiteltu tekstiseikkailu

Detectiveland: left

Teoksessa on kahteen osaan jaettu näkymä. Leveällä näytöllä on vasen ja oikea puoli, pystysuuntaisella ja kapealla näytöllä (kuten puhelimessa) on ylä- ja alaosa. Toisella puolella ovat varsinaiset tekstisisällöt, kerronta, joka kirjoittautuu automaattisesti. Toisella puolella ovat tarinamaailmassa liikkumiseen tarkoitetut painikkeet, käskypainikkeet, keskustelun aiheiden valinta ja tavaraluettelo. Tekstiparserikenttää, johon voisi kirjoittaa, ei siis ole.

Detectiveland: right

Kahtiajako ja varsinkin toiminnalle varattu puoli tuntui hämmentävältä. Katseen on siirryttävä puolten välillä jatkuvasti, ja toiminnallisella puolella silmät joutuivat aina hakemaan oikeaa kohtaa. Samannäköisiä painikkeita on paljon, ja toiminnan "lajit" on erotettu vain hyvin hienovaraisesti taustavärillä, joka vaihtuu harmaan eri sävyissä. Noin tunnin session aikana löysin kyllä jonkinlaisen rutiinin, mutta minulle käyttöliittymä ei edes ollut täysin uusi, koska olin jo tutustunut siihen Draculalandissa.

Lopuksi

Detectivelandissa on leikemäistä mustavalkoista kuvitusta sekä aikakauteen sopiva, varta vasten Johnsonin tekemä musiikki. Teoksen eteen on nähty vaivaa, ja arvoa voi ilman muuta antaa oman tekstiseikkailumoottorin tekemiselle. Mutta tämäkin, aivan kuten vähän aikaa sitten lokikirjassa mainittu Code 7 sekä 2012 ilmestynyt Cypher, sai minut kysymään, kaipaako vanha kunnon tekstiparseri sittenkään uudistamista.

Kuten kaikki IFCompin kilpailuteokset Detectiveland on saatavilla ilmaiseksi. Se avautuu selaimessa. IFCompin sivulla on linkki verkossa olevaan teokseen tai sen voi ladata omalle koneelle.