Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

.: Lokikirja :.

IFComp 2020 -satoa: Stoned Ape Hypothesis – samanistisella matkalla apinasta ihmiseksi

Stoned Ape Hypothesis on sovitus etnobotanisti-psykonautti-mystikko Terence McKennan teoriasta, jonka mukaan ihmiskunta koki merkittävimmät kehitysaskeleensa psilosybiinisienten ansiosta. Se on kuin lyhyt šamanistinen matka primitiivisestä apinaihmisestä yhteisölliseksi ihmiseksi. Vaikka teos on tehty Ink-alustalle, en kokenut sitä varsinaisesti valintaperustaiseksi. Se oli ennemmin suunnistamiseen ja pulmien ratkomiseen perustuva lineaarinen tarina.

Stoned Ape Hypothesis

Stone Ape Hypothesisin on kirjoittanut James Heaton, joka julkaisee verkossa epäkaupallista Stinger Stories -kirjallisuuslehteä. Se sisältää valtavirran tai ylipäänsä kaupallisten toimijoiden tutkan ulkopuolelle jäävää lyhytfiktiota. Hän kirjoittaa sitä myös itse, ja Stone Ape Hypothesis on siitä interaktiivinen esimerkki.

Terence McKenna on tunnettu psykedeelisten kasvien käytön puolestapuhujana ja teoreetikkona, joka ei kestä tieteellisen yhteisön vertaisarviointia, mutta hän ei itsekään pitänyt itseään tieteilijänä vaan tutkimusmatkailijana. Jo nuorena hän tunsi vetoa tajuntaa muuttaviin kasveihin ja teki kokeiluja taikasienellä yhdessä veljensä kanssa. Nämä omakohtaiset kokemukset saivat hänet ajattelemaan, että sienillä voisi jopa selittää ihmiskunnan evoluutiota. McKennan näkemys psilosybiinisienistä oli romanttinen: hän katsoi niiden paitsi lisäävän tietoisuutta ja kognitiivisia kykyjä, myös synnyttävän sopusointua ja vahvistavan yhteisöllisyyttä.

Stoned Ape Hypothesis: directions
Teoksessa on suunnistettava suppeahko ympäristö, johon on sijoitettu tehtäviä ja niiden ratkaisuja. Help-linkin takaa löytyy vihje, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Käytännössä jumiin jääminen on hyvin epätodennäköistä.

Stone Ape Hypothesis on karkeahko mutta samalla abstrakti tarina. Lukija ei varsinaisesti ohjaa primitiivistä ihmistä hänen primitiivisessä maailmassaan, vaan hän on kuin pudotettu johonkin keinotekoiseen koelaboratorioon, joka koettaa tuottaa hänelle primitiivisen elämyksen. Kokeakseen kehitysaskeleet lukijan ohjaama hahmo tarvitsee sienten lisäksi yhteyden viisaaseen vanhaan erakkoon, joka antaa apua, ja torjuvaan ihmisyhteisöön, joka näyttää esimerkkiä. Tarinassa ei siis koeta mitään ensimmäistä hetkeä, kun keksinnöt syntyvät, vaan kopioidaan jo olemassa olevia keksintöjä. Stone Ape Hypothesis on tehtäväkeskeinen: keksintöjen löytäminen ja käyttöön ottaminen ovat ympäristöön sijoitettuja yksinkertaisia pulmatehtäviä. Suoraa pelillisyyttä teokseen tuovat ristinolla ja mancala, jotka pitää voittaa kertaalleen.

Stoned Ape Hypothesis: small man
Alussa, ensimmäisen sienen syömisen jälkeen kerronta on vielä alkeellista, mutta toisen sienen syömisen jälkeen se kehittyy.

Minulle Stone Ape Hypothesisin arvo, kenties kyseenalainen, on Terence McKennan nostaminen esiin. Mies kuoli vuonna 2000, mutta kannattajia hänen ajatuksilleen löytyy varmasti vieläkin. Englanninkielinen Wikipedia purkaa hänen elämäänsä ja ajatteluaan suomenkielistä pidemmästi, ja kerrottu jäi ainakin askarruttamaan minua. Tietoisuus ja ihmisen "luonnottoman" kehittyneet kognitiiviset kyvyt ovat edelleen mysteeri myös tieteelle. Mikä niiden alkuperä ja tarkoitus loppujen lopuksi on? Jos 20 minuutin hyperteksti saa miettimään tällaisia, ehkä se on onnistunut tavoitteessaan.