Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

.: Lokikirja :.

IFComp 2020 -satoa: Captain Graybeard's Plunder – merirosvon suloinen kosto syntyy sitaateista

Lyhykäinen Captain Graybeard's Plunder edustaa hieman harvinaisempaa tekstikatkelmien yhdistelyyn perustuvaa interaktiivisen kirjallisuuden muotoa. Tässä Twine-teoksessa eläköitynyt mutta karvaasta meritaistelutappiosta kaunaa kantava merirosvo kokoaa kaikkien aikojen laivan kaikkien aikojen miehityksellä ja ryöstää kaikkien aikojen saaliin. Hänen voitonriemuaan ei vähennä se, että kaikki tapahtuu vain mielikuvituksessa. Sepitelmän rakennuspalikkoina toimivat lainaukset kirjallisuuden klassikoista.

captain_graybeards_plunder

Captain Graybeard's Plunderin on tehnyt spekulatiivista fiktiota kirjoittava novascotialainen Julian Mortimer Smith. Tähän asti hän on julkaissut perinteisiä novelleja lehdissä, kirja-antologioissa ja verkossa (myös puhuttuna). Captain Graybeard's Plunder on ilmeisesti hänen ensimmäinen interaktiivinen kokeilunsa.

Teoksen idea on minusta ihan kiva. Vanha merirosvo on sopivan eksentrinen tyyppi ollakseen sympaattinen ja mukaansa vetävä. Riehuessaan maailman merillä hän ei ole ryöstänyt pelkkää kultaa ja jalokiviä, vaan myös kerännyt itselleen kirjaston. Kun viimeinen kohtalokas taistelu osoittaa aikojen ajaneen hänen aluksensa ohi, kapteeni Graybeard vetäytyy kirjojensa pariin ja löytää niistä lohdun.

Captain Graybeard's Plunder: Dreadful II
Kirjallisuuslainaukset ylikirjoittavat surkeat muistot loisteliaiksi. Ne on erotettu muusta tekstistä käyttämällä erilaisia fontteja, jotka koin vähän vaikealukuisiksi.

Lukijan tehtävänä on päättää, millainen kapteenin unelmien alus, miehistö, käsiproteesi ja saalis ovat. Tarjolla on otteita muutamista kirjallisuuden klassikoista kuten Aarresaari, Moby Dick ja Sukelluslaivalla maapallon ympäri, ja teoksessa pääsee luomaan joitain "epäpyhiä" liittoja yli lajirajojen. Kovin monia vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole, eikä teoksen uudelleenluettavuusarvo ole suuri. Mielelläni olisin nähnyt aineiston laajempana ja kapteenin unelman monivaiheisempana. Fantastista haaveilua edeltävä realistisempi pohjustus ei perustu yhdistelyyn eikä ole valintaperustainenkaan, vaan linkit ovat vain eteenpäin vieviä, myös kohdassa, jossa ne toimivat hypertekstimäisimmin.

Ensimmäinen Captain Graybeard's Plunderin lukukertani kesti vajaan vartin ja seuraavat sitäkin vähemmän.