Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

Aivovarkaiden jäljillä utopistisessa retrotulevaisuudessa

Kuvittaja Bradley W. Schenckin Thrilling Tales of the Downright Unusual -sivusto tarjoaa silmänruokaa. Siltä löytyy myös valintoihin perustuva tarina Trapped in the Tower of the Brain Thieves, tai tarkemmin sen ensimmäinen osa. Se sijoittuu Schenckin luomaan Retropolis-maailmaan, jossa näkyy vaikutteita 1930-luvun futurismista ja 1950-luvun scifistä, kepeässä mahdottomuuden hengessä.

Tarinan ensimmäinen osa The Toaster with Two Brains kertoo nimensä mukaisesti kummallisesta leivänpaahtimesta. Lukija voi valintansa mukaan seurata jommankumman päähenkilön vaiheita: Gwenin, joka toimii paahtimen perille Islantiin kuljettavana kuriirina, tai Natin, joka eräänlaisena taksikuskina auttaa etsivää aivovarkaustapauksen selvittämisessä. Aivan niin, hullultahan tämä kuulostaa, enkä ole vakuuttunut, että kirjoittaja tietää itsekään paahtimen tarkoitusta, jonka kaiketi pitäisi selvitä tarinan toisessa, vielä ilmestymättömässä osassa!

The Toaster with Two Brains: Gwen and Nat

Tarinan kuluessa lukija tekee valintoja myös Gwenin tai Natin puolesta. Lähinnä ne koskevat järjestystä, jossa eri katkelmat luetaan, tai mahdollisesti joidenkin katkelmien yli hyppäämistä, ei mitään tarinan kannalta ratkaisevaa kuitenkaan. Tarinassa on myös tavaraluettelo, joka sisältää Gwenillä tai Natilla mukana olevat esineet. En havainnut, että tehtävässä tai tehtävissä olisi voinut epäonnistua valitsemalla väärin tai siksi, että jokin esine olisi jäänyt puuttumaan.

The Toaster with Two Brains: choices and inventory

The Toaster with Two Brains on kevyt kuvitettu seikkailutarina, jossa valinnat ja tavaraluettelo tuovat lukemiseen vaihtelua ja jolla on jonkin verran uudelleenlukuarvoa. Näennäisen absurdi tai tyhjäpäinen Retropolis-maailma sisältää erityistä nostalgista utopiaa, ja sellaisena se voi kommentoida kehityksen ja "menetetyn" tulevaisuuden suuntaa vakavastikin.

Sivustolta löytyy myös lineaarista luettavaa (enemmän sitä) sekä hauskat generaattorit scifitarinan otsikon ja scifilehden kannen luomiseksi. Sivusto on kokonaisuudessaan näkemisen arvoinen. Erilliseltä Retropolis-sivustolta voi tilata julisteita, paitoja, hiirimattoja ja sen sellaista Schenckin tekemällä kuvituksella.

Kalifornialainen Schenck on tehnyt kuvituksia ja osallistunut erilaisiin peliprojekteihin aina 1970-luvulta lähtien ja kertoo, että uusi kuvitettu romaani olisi juuri löytänyt kustantajan ja ilmestymässä paperilla 2016. Schenckin kuvitettuja tarinoita on ennestään saatavilla omakustanteina.

LISÄTTY LINKKIPANKKIIN: THE TOASTER WITH TWO BRAINS (BRADLEY W. SCHENCK)