Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

.: Lokikirja :.

Rakkaus robottinaiseen ja kitisevä tyttöystävä

Omaperäisestä kyberpunk-maailmasta tai tarinasta ei voi puhua, mutta Winter Wolvesin visual novel -kaksikko Bionic Heart ja Bionic Heart 2 ovat ihan tasokkaita ja viihdyttäviä. Ihmissuhdekuvioiden rinnalla kuljetetaan jännityskertomusta täydellisestä robotti-naisesta ja tämän kostosta omalle luojalleen. Käänteitä on paljon ja lukijan valinnoilla on painava merkitys. Kakkososa on ykkösosaa kunnianhimoisempi.

Ensimmäinen osa ilmestyi 2009 ja toinen 2013. Toinen osa jatkaa siitä, mihin ensimmäinen jää, mutta se toimii myös itsenäisesti eikä vaadi ensimmäisen osan lukemista. Vanhojen päähahmojen lisäksi mukaan tulee uusia, ja osien interaktiivisuudessa on eroa.

Lontoossa sataa

Bionic Heart: rain

Vuonna 2099 Lontoossa sataa aina ja Kew Garden sijaitsee kuvun alla. Teknologinen taso on korkea, mutta kehitys on pahoissa käsissä. Korruptio yltää kaikkialle. Tarinan päähenkilö Luke työskentelee ohjelmoijana nanoteknologiayrityksessä tietämättömänä siitä, mitä syvemmillä organisaation tasoilla tapahtuu. Eräänä iltana hänen kotiovelleen ilmestyy pakosalla oleva ihmeellinen robotti-nainen, gynoidi, eikä paluuta vanhaan elämään enää ole.

Ensimmäinen osa: kriisiytyvä parisuhde

Ensimmäisessä osassa keskitytään pitkälti ihmissuhteisiin. Robotti-nainen Tanya uhkaa Luken suhdetta tyttöystävä Heleniin, joka on osin syystäkin mustasukkainen. Itse koin Helenin varsin ärsyttäväksi ja halusin Luken hänestä erottaakin, mutta ihastuminen Tanyaan tuntui oudolta ja hänen auttamisensa ehdottomasti vaaralliselta. Kuvioon sotkeutuu myös Luken ystävä Tom, joka on salaa kiinnostunut Helenistä.

Bionic Heart: relationship barometer

Ihmissuhdemittari heijastelee lukijan tekemiä valintoja. Haluatko hyvät välit kaikkien kanssa ja onko se edes mahdollista?

Ihmissuhdekuvion rinnalla selvitellään, mikä tai kuka Tanya oikeasti on, ja aloitetaan taistelu nanoteknologiayhtiön johtajaa, tämän arvomaailmaa ja maailmanmallia vastaan.

Erilaisia loppuja kerrotaan olevan peräti 24 (olen kokenut niistä vain pari), joten lukijan tekemät valinnat ratkaisevat paljon.

Bionic Heart: map of London

Ensimmäisessä osassa liikutaan paikasta toiseen kartan kautta. Seikkailupelimäisyyttä on myös Luken huoneiston sisällä.

Toinen osa: dramaattisia käänteitä

Bionic Heart 2 jatkaa suurin piirtein siitä, mihin ensimmäisessä osassa jäädään. Ensimmäisen osan loppu toki riippuu lukijan tekemistä valinnoista ja voi olla ristiriidassa toisen osan aloituksen kanssa.

Toisessa osassa ollaan vuoron perään Maassa ja Marsissa, ja kerronnan näkökulmia on peräti neljä: Luken lisäksi lukija seuraa hänen ystäväänsä Tomia, ihmisrobotti Tanyaa ja lahjomatonta poliisi Tinaa, joka haluaa paljastaa maailmalle totuuden.

Bionic Heart: hacker

Nuori hakkeri oli hauska tuttavuus. Tämä kaveri voi avata Tanyalle pääsyn vaikka mihin.

Toisessa osassa pyöritään edelleen Luken ristiriitaisen seurustelusuhteen ympärillä, mutta samalla muu juoni syvenee ja tulee dramaattisemmaksi. Jännitys oikeasti kasvaa. Onnelliseen lopputulokseen pääseminen ei ole aivan helppoa.

Tavanomaisempien valintojen lisäksi toisessa osassa käydään erityisiä "social boss" -tappeluita, joissa lukijan pitää valita useista vaihtoehdoista oikein ja oikeassa järjestyksessä voittaakseen. Pahimmassa tapauksessa oma henkilö kuolee.

Bionic Heart: social boss fight

"Social boss" -tappelut ovat konkreettisia ja vaarallisia.

Muuttuvat muod i/o kkaat hahmot

Grafiikka on siistiä kaupallista tasoa ja ambient-musiikki sopivaa. Pidin taustakuvista, mutta hahmopotretit sitten ovatkin toinen juttu. Hahmot mukailevat visual noveleille tyypillistä mangaa, ja heillä on animoituja ilmeitä. Naiset ovat mallinmitoissa ja puettu kalliiseen paljastavaan tyyliin.

Bionic Heart: video call

Tarinan keskeiset henkilöt, joista etenkin Luke on kokenut nuorennusleikkauksen siirryttäessä ensimmäisestä osasta toiseen. Tavallinen, ei-interaktiivinen tekstisisältö tulee laatikkoon näytön alaosaan. Lukijan tehtävänä on enimmäkseen sen edistäminen. Valintatilanteita tulee melko harvakseltaan.

Graafikko ja graafinen tyyli ovat osissa erit ja hahmojen osalta vakavinkin seurauksin. Ensimmäisessä osassa ei näytetä itse kertojaa eli Lukea, ja kuvani hänestä muodostui lähinnä ääninäyttelyn perusteella. Näin hänet sänkinaamaisena reilu kolmikymppisenä miehenä, ja kuvitelmani romahtikin sitten pahasti toisessa osassa, jossa Luke näyttää tuskin kaksikymppiseltä siloposkelta. Suhteessa hänen työelämän ansioihinsa se tuntui myös hieman epärealistiselta.

Saatavuus

Molemmat Bionic Heartit ovat saatavilla Windows-, Mac OS X ja Linux-tietokoneille sekä Android- ja iOS-laitteille. Saatavilla on myös ilmaiset pitkät demot.


LISÄTTY LINKKIPANKKIIN: BIONIC HEART 1 & 2 (WINTER WOLVES)