Yksityisetsivän salaisena aseena metaforat
PataNoir on mielenkiintoinen tekstiseikkailukokeilu. Sen kantavassa ideassa on syvällistä ja kaunokirjallista potentiaalia, mutta tässä sitä sovelletaan kuluneeseen genrekuvastoon huumorimielessä. Konkreettisten esineiden keräämisen ja käyttämisen sijasta PataNoirissa kerätään kuvainnollisia esineitä. Ne voi tunnistaa ympäristöstä vertauskuvina. Kuvainnollisten esineiden avulla manipuloidaan ympäristöä ja ihmisiä – ei psykologisesti eikä konkreettisesti, vaan absurdisti.
Teoksen kuvitusta. Pahoittelen kuvaruutukaappausten outoa muotosuhdetta; PataNoir näyttää varmasti paremmalta pystysuunnassa.
PataNoirissa lukija ohjaa yksityisetsivää, jonka varakas paroni värvää etsimään tytärtään. Nuori nainen on oletettavasti karannut renttumiehen matkaan. Homma vaikuttaa selvältä, mutta yksityisetsivän keinot ovat eriskummalliset.
Tutkittaessa tarinassa esiintyviä henkilöitä tai joitain ympäristössä olevia kohteita avautuu kerronnassa aivan uusi ulottuvuus. Esimerkiksi "silmät kuin järvet" avaa mahdollisuuden sukeltaa ja noutaa järven pohjalta jotain, mikä muuttaa kyseisen henkilön käytöksen. Tai pöydästä, joka on täynnä "pulloja kuin ylös kohoavia minareetteja", pääsee vierailemaan arabialaisessa kaupungissa. Vaikutelma oli hassu: yksityisetsivä trippailee pahemman kerran. Todellisuus vääristyy, karkaa kummallisiin ulottuvuuksiin. Apuna tutkimuksissa kulkee uskollinen revolveri, joka tulituen sijaan antaa neuvoja.
Tavaraluettelossa on enimmäkseen kuvainnollisia esineitä, mutta on muutama konkreettinenkin. Kuvainnolliset esineet tepsivät kuvainnollisiin asioihin ja konkreettiset konkreettisiin. Tosin minulla taju tästä katosi lukemisen myötä.
Innoituksensa PataNoiriin Simon Christiansen kertoo saaneensa patafysiikasta. Sen käsitteisiin lukeutuva patafora on yksinkertaistettuna metafora, joka muuttuu todeksi.
Alun perin PataNoir ilmestyi 2011, mutta syyskuussa 2015 ilmestyi Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille laajennettu ja kohennettu versio, joka sisältää kuvitusta, tunnuslaulun ja sisäänrakennetut läpipeluuohjeet. Minulla oli siitä versio 2.2, mutta kohtasin yhä muutamia virheitä esimerkiksi tavaraluettelosta katoavien esineiden muodossa. Nämä eivät kuitenkaan olleet fataalisia ongelmia, ja pystyin lukemaan teoksen onnistuneesti loppuun.
Peruskäskyt kuten "examine" vievät pitkälle, mutta pelkän kohteen nimen kirjoittaminenkin voi riittää. Kohteen nimen kirjoittaminen laukaisee kuvauksen siitä ja kohteen nimen kirjoittaminen toisen kerran suorittaa kohteeseen sidotun oletustoiminnon kuten "ota". Vaikeita parserikäskyjä PataNoirissa ei tarvita ollenkaan.
Kovin vaikeita PataNoirin tehtävät eivät ole ja se on melko ystävällinen aloitteleville tekstiseikkailijoille. Teoksen alkupuolella on tarinaan sisälle kirjoitetut ohjeet. Tarina ei myöskään ole pitkä. Minulle se oli enemmänkin inspiroiva kuin nautittava kokemus.
PataNoir on saatavilla Android- ja iOS-laitteille halpaan hintaan, ja alkuperäinen ilmainen, pelkistetty tekstiseikkailukin ehkä jostain vielä löytyy.