Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

Kirjeitä suljettuun maailmaan

Letters to Babylon ei pyydä lukijaa samastumaan johonkuhun, vaan itsestään vieraantuneeksi. Se on avoimesti omaelämäkerrallinen Twine-teos. Se on karu, toistava ja aukkoinen. Ei ehkä kuulosta houkuttelevalta, mutta itse asiassa se onnistuu muodon ja sisällön yhdistämisessä hyvin, oivaltavastikin. Annan arvoa myös sen yksinkertaisuudelle.

Olen maininnut Letters to Babylonin aiemmin lokikirjassa Bracket Gamesin toisen, laajemman ja kaupallisesti ilmestyneen teoksen yhteydessä, mutta lisäsin sen vasta nyt linkkipankkiin. En ole tarkoittanut vähätellä sitä, mutta johtuneeko sitten ylen vaatimattomasta ilmiasusta, etten aiemmin oikein tajunnut, kuinka toimiva kokonaisuus se on.

Letters to Babylonin on suunnitellut, kirjoittanut ja ohjelmoinut Zach Sanford, joka muodostaa toisen (pää-)puoliskon studiosta [bracket]games. Musiikin tai äänimaiseman siihen on tehnyt Neutrino Effect. Luullakseni se ilmestyi 2014, mutta en löytänyt tälle riittävää vahvistusta. Letters to Babylon on tehty Twinellä, ja tarinaa edistetään linkkejä klikkaamalla. Teos perustuu valinnoille, mutta suuri osa niistä on tavallaan anti-valintoja, jotka korostavat päähenkilön rajoittunutta valtaa omaan elämäänsä.

Säkki päässä kohti tuntematonta

Lukija asetetaan ikään kuin säkki päässä tarinan päähenkilön Chrisin rooliin, kun tämä kirjautuu sisään päihde- ja psykiatriseen hoitolaitokseen. Edessä on 35 tiiviisti ohjelmoitua terapiapäivää, jotka kaikesta päätellen eivät suju ihan nappiin.

Letters from Babylon: Welcome to Babylon

Luottaako sairaalan henkilökuntaan?

Jokaisen päivän aluksi lukijan eteen annetaan valikoima viestejä ja kirjeitä. Lukija päättää, missä järjestyksessä hän ne lukee. Vaikka tällä valinnalla ei ole tarinan varsinaisen kulun kannalta mitään merkitystä, tapahtuu hienovarainen lukijan asenteen heijastuminen. Samastuessaan päähenkilöön lukija voi esimerkiksi tuntea haluttomuutta lukea jokin kirje, koska ennakoi epämiellyttävää sisältöä tai on vihainen edellisestä, samalta henkilöltä tulleesta kirjeestä.

Joka päivä toistuviin viesteihin kuuluu tulevan päivän ohjelma, lääkärin lausunto sekä päivä päivältä suuremmaksi kasvava sairaalalasku. Päiväohjelma on täysi ja tiukka. Lukija ei voi vaikuttaa siihen, kuinka päivä sujuu, ja reaaliaikaisesti hän jää tapahtumista täysin pimentoon. Hoitajilta jälkeen päin saadut viestit kuitenkin paljastavat mahdolliset ongelmat, lääkärin lausunnot psyykkisen voinnin ja toisilta potilailta saadut viestit sosiaalisen asetelman. Tämä synnytti erikoisen vieraantuneisuuden tunteen. Tuntui, ettei tunne eikä hallitse itseään ja katselee omaa elämäänsä syrjästä.

Letters from Babylon: today's content

Päivittäin toistuva, tietyissä puitteissa varioiva sisältövalikoima. Toisilta tulevat viestit ja kirjeet ovat ainut yhteys omaan elämään.

Kehen turvaat ja ketä uskot?

Ainut kanava, jonka kautta lukija voi vaikuttaa, ovat hoitolan ulkopuolelta poikaystävältä ja isältä tulevat kirjeet. Mutta niissäkin päätösvalta rajoittuu siihen, vastaako kirjeeseen vai ei. Kirjeiden sisältöä ei voi valita. Vastaamisella ja vastaamatta jättämisellä oli kuitenkin vakavat seuraukset. Olen lukenut teoksen läpi kolme kertaa ja pyrin valitsemaan joka kerralla toisin. Vapauttavaa tai onnellista loppua tällä tarinalla ei taida olla, parhaimmillaankin se on avoin.

Ulkopuolelta tulevat kirjeet paljastavat vähitellen taustoja ja tapahtumia, jotka ovat johtaneet hoitoon päätymiseen. On kuitenkin mahdoton tietää, mitä todella tapahtui, koska ainut tietolähde ovat toiset ihmiset, joilla kullakin on oma näkemyksensä asiasta. Erityisen vaikeaksi koin välien katkaisemisen poikaystävään, mikä kuvasti ristiriitaisia tunteita fyysisesti ja psyykkisesti väkivaltaisessa parisuhteessa hyvin.

Letters from Babylon: Ian's letter

Poikaystävä anelee vastausta. Katkaistako välit vai roikkuako kiinni? Mutta kumpi vaihtoehto, vastaaminen vai vastaamatta jättäminen, tarkoittaa kumpaa?

Antoisa aukkoisuus

Vaikka Letters to Babylon on läpeensä synkkä, annan arvoa sen realismille ja esitystavalle. Todella paljon jätetään lukijan varaan, sen, kuinka hän täyttää tarinan aukot. Se voi tavoittaa jotain olennaista Chrisin kaltaisen henkilön kokemuksesta.

Interaktiivisen fiktion kirjallisuudellinen arvo on juuri tällaisissa ei-ilmeisissä ja hienovaraisissa ratkaisuissa. Yksinkertaisuus, kuten Letters to Babylonissa, voi tehdä sen myös kauniiksi. On helppo ajatella, kuinka sitä voisi laajentaa – vaikutusmahdollisuudella kirjeiden sisältöön ja päivän tapahtumiin – mutta juuri tällaisena se synnyttää voimakkaan tunteen, kuinka on tullut irti leikatuksi omasta elämästä.

Letters to Babylon on ladattavissa ilmaiseksi. Se on HTML-muotoinen ja avautuu selaimessa.

LISÄTTY LINKKIPANKKIIN: LETTERS TO BABYLON (BRACKET GAMES)