Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta.

Haetko interaktiivista luettavaa? Selaa linkkipankin valikoimaa
    Tilaa lokiotsikot RSS-syötteenä, sähköpostiisi tai Twitteriin

Lokikirja

IFComp 2017 -satoa: Unit 322 (Disambiguation)

Kilpailuteoksessaan Unit 322 (Disambiguation) Jonny Muir on käyttänyt Twine-hypertekstityökalua jokseenkin poikkeuksellisella ja nokkelalla tavalla. Teos on kirjoitettu wikipedia-tyylisesti. Sen ensimmäinen sivu muistuttaa Wikipedian täsmennyssivua, jolle on listattu "Unit 322"-hakusanaa vastaavat tulokset. Ensikatsomalta listatuilla artikkeleilla ei näyttäisi olevan keskenään mitään tekemistä, mutta tosiasiassa ne linkittyvät toisiinsa muodostaen metatasolla yhtenäisen tarinan. Minua teoksen dokumentaarinen kerronta onnistui hämäämään. Fiktiota on sekoitettu faktaan niin uskottavasti, että luettuani teoksen aloin tarkistamaan siinä mainittuja nimiä Wikipediasta!

Unit 322

Unit 322 (Disambiguation)in idea on siinä, että se voisi olla totta. Siihen uskoakseen ei tarvitse uskoa salaliittoteorioihin, vaan tarvitsee vain tietää, että salaliittoteorioita on olemassa. Ihmisten maailma on niin hullu, että kaikki on mahdollista. Teos käsittelee sinänsä raakoja ja vakavia kysymyksiä: mielen manipulaatiota erilaisin keinoin, ihmiskokeita ja kidutusta. Reaalimaailman kehyksen teokselle antavat natsien ja CIA:n ihmiskokeet, Operaatio Paperiliitin, New Yorkin suuri sähkökatkos vuonna 1977 sekä yleisemmin amerikkalainen populaarikulttuuri.

Teoksen lukuohjeessa kerrotaan, että teokseen on kätketty viisi koodia. Kun lukija on löytänyt ne, häntä kehotetaan palaamaan tietylle sivulle. Jos ehto täyttyy, sivun loppuun ilmestyy linkki, jota aiemmin ei ollut. Hämäännyin olettamaan, että koodit pitäisi kerätä ja tulkita, mutta näin ei ole. Ne vain pitää "kuitata hyväksytyiksi".

Unit 322 (Disambiguation) on melko haastava, vaikkei lukemisessa sinänsä ole varsinaista haastetta. Teosta voi tutkia kuten Wikipedia-artikkeleita, linkkiviittauksia seuraten. Se on hyvin sujuvalukuinen, kammottavuudessaan mielenkiintoinen, ja kuten sanottua, koin sen uskottavaksi. Loppu yllätti minut siinä määrin, että epäilin, oliko oleellinen mennyt minulta kokonaan ohi.

Unit 322 (Disambiguation)

Kuten kaikki IFComp-kilpailuteokset Unit 322 (Disambiguation) on luettavissa ilmaiseksi. Se avautuu selaimessa.

Linkkipankissa: Unit 322 (Disambiguation) (Jonny Muir)