Versu, keskustelevia tarinoita
Pari viikkoa sitten julkaistiin uusi alusta interaktiivisille tarinoille, Versu. Versu sisältää sosiaaliseen vuorovaikutukseen perustuvan tarinamallin. Kuten "valitse oma seikkailusi" -tarinoissa, Versussakin lukijan tekemät valinnat vaikuttavat tarinan kulkuun ja lopputulokseen. Fyysisen toiminnan sijaan Versussa keskitytään kuitenkin keskusteluun ja ihmisten väliseen dynamiikkaan.
Versun kehittäjä on virtuaalimaailmoihin erikoistunut Linden Lab, jonka tunnetuin luomus on Second Life. Alustan saama tuki on siis vahva ja ehkä elementit menestykseen ovat sitä myöten olemassa. Versu-tarinoiden henkilöitä jopa ohjaa varta vasten luotu tekoäly. Kyse on yhtä lailla pelistä kuin kirjallisesta teoksesta: lukija ei vain lue, vaan hänelle annetaan tehtäviä, jotka hänen tulee omien valintojensa kautta täyttää.
Versu käsittää ohjelman, joka toimii alustana eri tarinoille. Lukijalle se näyttäytyy eräänlaisena kirjastona, johon hän voi ladata uusia kirjoja. Ohjelma on toistaiseksi saatavilla vain iPadille. Jatkossa kuka tahansa voi luoda uusia henkilöitä olemassa oleviin Versu-tarinoihin tai kirjoittaa Versu-tarinoita itse.
Versu on tekstivoittoinen. Esimerkki- ja ensimmäisissä tarinoissa on kuvitusta, mutta se ei missään nimessä nouse pääosaan. Lukunäkymä on siisti ja elementit tuntuvat olevan tasapainossa. Ääniä ei ole, eikä ole tietoa, tuleeko jatkossakaan olemaan. Tekstiä tulee näytölle pieninä, hyvin lyhyinä katkelmina, ja lukijan on reagoitava tilanteisiin jatkuvasti. Hän voi joko toimia heti, "act now", tai lukea lisää, "more". Passiivisesti ei kuitenkaan voi seurailla tapahtumien kulkua koskaan kovin pitkään.
Versun pääkohderyhmänä lienevät nuoret tyttösukupuolen edustajat. Ehkä myös sellaiset, jotka eivät viihdy perinteisen kirjallisuuden parissa juuri vuorovaikutteisuuden puuttumisen takia. Kirjallisuutta Sims-kansalle, ehkäpä! En sano tätä mitenkään vähättelevässä mielessä, sillä Linden Labin yritys on kunnianhimoinen.
Ensimmäiset Versu-tarinat liikkuvat Jane Austenin kirjoista tutuissa kuvioissa. Ne käyvätkin hyvin sosiaalisen vuorovaikutuksen mallintamiseen. Hauskaa näiden tarinoiden parissa voi epäilemättä olla. Konsepti tuntuu melko raikkaalta, eikä ainakaan minulla yhden tarinan perusteella tullut oloa, että vastassa olisi kuollut ja tyhmä tekoäly: Versu-tarinat ovat ihmisten ihmisille tekemiä.