Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

Mysteerisipulin kuorintaa

Heinäkuun alussa ilmestynyt The Temporal Invasion on sukua tehtäväkirjoille ja niin sanotuille puzzle tai mystery hunteille, joita järjestetään muun muassa yliopistokampuksilla. Se on tavallaan niiden välimuoto. Se on toki digitaalinen ja kaiken tiedon voi löytää internetistä, mutta eräällä tapaa siinä liikutaan kirjan ja tosimaailman välillä: kysymysten ja vihjeiden lukeminen tapahtuu "sisällä" ja vastausten hakeminen ja lähettäminen "ulkopuolella".

The Temporal Invasion onkin varsin mielenkiintoinen kokoonpano. Paitsi että liikutaan teoksen ja internetin (tai minkä tahansa teoksen ulkopuolisen tietolähteen) välillä, myös teoksen sisällä on useita eri tasoja. The Temporal Invasion on tarkoitettu aikuisille, ehkä parhaiten juuri nuorille korkeakouluopiskelijoille. Tehtäviä ei voi ratkaista sattumanvaraisesti, vaan päättelyn on oltava aktiivista. En kuitenkaan sanoisi niitä vaikeiksi.

The Temporal Invasion

The Temporal Invasionin on tehnyt intialaisen duon muodostama Hybriona Labs. Kiinnostuin jo tästäkin syystä, siis intialaisten tekemästä pelistä, koska sellaisia ei ole paljoa tarjolla ainakaan niissä kanavissa, joita seuraan. Puhun pelistä, koska teos on niin tehtäväkeskeinen. Se rakentuu kuitenkin pitkälti tekstistä, ja mielestäni on olemassa selvä peruste luokitella se interaktiiviseksi fiktioksi.

Tekstisisältö on kaivannut oikolukua ja myös saanut sitä päivitysten myötä. Tyyli on hieman naiivi. Teoksen taustamusiikki on pahaenteisen salaperäistä, ja grafiikka sekoittaa historiallisia ja nykyaikaisia elementtejä.

Toden ja fiktion häilyvä raja

The Temporal Invasionin kehyskertomus on uskomaton salaliittoteorioista ponnistava scifi-mysteeri. Lukija asetetaan alussa muistihäiriöistä ja todellisuusvääristymistä kärsivän nuoren miehen rooliin. Eräänä päivänä tohtori Quantumiksi esittäytyvä taho ottaa häneen yhteyttä ja vetää lukijan mukaan juoneen, jossa jahdataan – niin mitä? Suurta mysteeriä mysteerien takana.

The Temporal Invasion: letter

Tohtori Quantumin kirjeet sisältävät aina uuden kysymyksen ja vihjeen tekstin ja kuvan muodossa. Kuvia voi tutkia tarkemmin eri työkalujen avulla.

Tohtori Quantumilta tulevat kirjeet, jotka muodostavat teoksen ja tarinan rungon, on esitetty paperiarkkien muodossa. Lyhyiden kirjeiden lopussa on valokuva, joka yleensä sisältää vihjeen. Kuvaa voi tarkastella UV-valossa tai suurennuslasilla, sen värejä voi manipuloida ja muotosuhteita vääristellä. Joskus vihje tulee ääninauhan muodossa. Vastaukset lähetetään yleensä teoksen sisäisellä sähköpostilla. Myös tsättiohjelmaa käytetään. Teos on siis varsin monitoiminen.

Tehtävät koskevat esimerkiksi jonkin tosimaailman paikan tai henkilön nimen selvittämistä. Niiden kautta pääsee tutustumaan maailmaan yllättävän monipuolisesti ja mahdollisesti oppimaan jotain ihan uutta. Jatkuva siirtyily teoksen ja selaimen välillä ei tuntunut erityisen rasittavalta, vaikka niin voisi luulla. Toki teoksen sisään rakennettu internet-selain olisi ollut kätevämpi, mutta kahtiajakoa voi tulkita siltäkin kannalta, että ratkominen on tarkoitettu verkkaiseksi, ehkä vain kerran päivässä tapahtuvaksi. Vastauksia voi miettiä ja hakea silloin, kun se itselle sopii.

The Temporal Invasion: email

Sähköpostiin ei auta sepitellä pitkiä viestejä, vaan hyväksytyt vastaukset ovat selkeitä ja lyhyitä.

Sisäinen liike, liike ulos ja ulkoa sisään

Vastausten lähettäminen fiktiivisellä sähköpostilla hakee minun silmissäni yhä perustelua. Tohtori Quantumin yhteydenotothan tapahtuvat paperipostilla. Osa kommunikaatiosta sijoittuu myös tsättiin, mikä hämmentää entisestään. Herää kysymys, miksi viestienvaihto ei voi tapahtua kokonaan sähköpostilla tai kokonaan tsätissä? Lukijan kannalta näin ainakin olisi ollut selkeämpää. Mielestäni teos on hajotettu turhan moneen osaan. Jo siinä on riittämiin, että vastaukset on haettava sen ulkopuolelta.

The Temporal Invasion: chat

Välillä on käytettävä tsättiohjelmaa. Toisin kuin sähköpostissa, vastauksia ei kirjoiteta, vaan siinä valitaan jokin tarjotuista vaihtoehdoista.

En ehkä ole tehtäväkirjojen erityinen ystävä, vaikka pelaankin tietokonepelejä ja sanaristikot käyvät pikkutekemisestä offline. The Temporal Invasion tuntui minusta liian pitkältä ja suunnittelemattomalta. Aivan kuin kehyskertomus olisi jälkeenpäin vain kietaistu irrallisten tehtävien ympärille. Minua vietiin kuin pässiä narussa. Jokaisen yksittäisen ratkaisun jälkeen aivot nollautuivat, ja vain vaivoin hahmotin tehtävien muodostaman jatkumon yhtenäiseksi juoneksi. Mutta tavallaan loppuratkaisun odotus antoi tähän kaikkeen motivaatiota, sillä toden totta halusin tietää, miten uskomaton loppuratkaisu on vai osoittautuuko kaikki sairaan mielen kuvitelmaksi.

E-kirjan ja selaimen tai sähköpostin yhdistäminen on kysymys, jota olen miettinyt enemmän viime aikoina. The Temporal Invasion vahvisti kuvaa, ettei se ole vaihtoehtona poissuljettu, vaikka yhtenäinen teos olisikin ihanne. Kirjan ja selaimen (tai sähköpostin) välinen liike ei kuitenkaan saisi olla liian tiheä ja kummankin teososan roolin ja käyttötavan pitäisi olla selkeä: yhdenlainen. Teoskokonaisuus, jossa on kaksi erilaista käyttöliittymää – toinen perinteistä sivunkääntöä ja mahdollisesti linkkejä, toinen vuorovaikutteisempi – voi toimia kiinnostavastikin ilman, että lukukokemus tuntuisi päällimmäisenä hajonneelta.

Saatavuus

The Temporal Invasion on saatavilla edulliseen hintaan Windows-, Mac OS X -ja Linux-tietokoneille. Tuntui kuin ohjelma olisi suunniteltu varsinaisesti kosketusnäytöille, mutta ainakaan toistaiseksi sitä ei ole saatavilla mobiililaitteille. Ilmainen demo löytyy verkosta.

LISÄTTY LINKKIPANKKIIN: THE TEMPORAL INVASION (HYBRIONA LABS)