Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

39 Steps, multimediasovitus kaikkien muiden sovitusten jatkoksi

Muutama päivä sitten ilmestyi multimediateos, joka perustuu John Buchanin samannimiseen vakoilu- ja takaa-ajo-klassikkoon 39 Steps. Todellakin nimenomaan multimediateos, joiden on jo saattanut uskoa tulleen haudatuiksi muutama vuosi sitten. 39 Stepsissä on myös vuorovaikutteisia elementtejä, mutta niiden lisääminen ei ole täysin onnistunutta. Varsinkin teoksen pelillisyys tuntui päälle liimatulta. Skotlantilaisen TV-yhtiön veto on kuitenkin rohkea ja toteutus on huolellinen.

Buchanin alkuperäinen 39 Steps ilmestyi vuonna 1915, ensin sarjana aikakauslehdessä ja sitten kirjana. Se on (hyvässä mielessä) hädin tuskin uskottava vakoilu- ja seikkailutrilleri, joka sijoittuu aivan 1. maailmansodan kynnykselle. Kirja olikin suosittua eskapistista lukemista juoksuhaudoissa. Brittikirjasta kun on kyse, pahikset ovat tietysti saksalaisia. Tarinasta on tehty aiemmin niin elokuva-, radio- kuin näytelmäsovituksia. Kirja on ilmestynyt suomeksi nimellä 39 askelta.

Ei kirja, ei elokuva, eikä peli – mitä se on?

Vaikka multimedia-39 Stepsiä myydään nimenomaan pelikaupoissa, se asettuu pelinä pikemminkin huonoon valoon. Teoksen pelielementit tuntuivat minusta suorastaan käsittämättömältä virheeltä; niillä ei ole mitään todellista merkitystä tarinan kannalta, eivätkä ne tunnu edes viihdyttäviltä. "Korttien" ja varsinkin "saavutusten" kerääminen teki lukemisesta hieman lapsellista, mikä ei ole linjassa itse tarinan kanssa. Teoksesta nauttiminen vaatikin pelielementtien ohi katsomista.

Sisällysluettelo

Multimediateoksen "sisällysluettelo"

Muutenkin vuorovaikutteisuus on teoksessa varsin alkeellisella tasolla. Ympäristön tutkimisen mahdollisuus on sinänsä mielenkiintoinen, mutta sitä ei ole käytetty kovin oivaltavalla tai merkityksellisellä tavalla. Hiiren klikkailu tarinan edistämiseksi taas – kun vaihtoehtoja on tasan yksi – on silkkaa lukijan kiusaamista. Yleisesti ottaen tarinan lukeminen sujui kuitenkin varsin sujuvasti nuolinäppäintä painamalla.

39 Steps on parasta nähdä puhtaasti multimediateoksena, jossa on tekstin lisäksi kuvaa, animaatiota ja ääntä. Kuvitusta onkin paljon ja repliikeissä on käytetty ääninäyttelyä. Äänimaisemat sopivat teokseen hyvin, sillä kerronnan perustana ovat paikat. Musiikkia on jonkin verran, lähinnä päävalikossa.

Varman päälle tehty kokeilu?

39 Steps on skotlantilaisen Tern TV:n pelijaoston, Story Mechanicsin aikaansaannos. Toteutus toikin mieleen TV-ohjelman. Rauhallinen multimediakerronta ja häilyvät, aavemaiset ihmishahmot loivat hieman erikoisen tunnelman, joka vaati sopeutumista. Proosaosuudet tulevat näytölle lyhyinä, vaihtelevasti sijoitettuina tekstikatkelmina, dialogit taas tv-mäisesti alas.

Kohtaus

Läpikuultavat ihmishahmot eivät painota tarinaa nykyhetkessä.

Vaihtoehtoisia tarinapolkuja teoksessa ei ole, vaan se on lineaarinen ja loppu on ennalta määrätty. Vaikka alkuperäinen teos on leikattu rajusti palasiin, multimediateos on silti uskollinen sovitus siitä (toisin kuin tarinasta tehdyt elokuvat). Se ei myöskään sorru käyttämään kuvakaappauksia valmiista elokuvista, vaan kuvitus on tehty varta vasten siihen.

Vaikka 39 Steps -multimediasovituksessa ei ole mitään järin omaperäistä, vaan se on pikemminkin konservatiivinen ja laskelmoitu, on se ihan mukiinmenevä versio alkuperäisestä tarinasta. Aika näyttää, nousevatko multimediasovitukset varteenotettavaksi vaihtoehdoksi kirjoista tehtyjen elokuvasovitusten rinnalle.

39 Steps on saatavilla Windows-, Mac OS X ja Linux-käyttöjärjestelmille sekä iPadille ja Android-tableiteille. Demoa ei valitettavasti ole.