Murder off Miami, interaktiivista kirjallisuutta 1930-luvulta
Dennis Wheatleyn Murder off Miami osui eteeni ihan sattumalta. Interaktiivista kirjallisuutta 1930-luvulta – en tiennyt, että sellaista oli. Sitä mainostettiin aikoinaan edistyksellisenä, "uutena aikakautena" rikoskirjallisuudessa. Tarinan kertomisen sijasta lukijan eteen annetaan poliisin tutkimusaineisto, ja tietyllä tapaa kyse on pelistä: lukijan tehtävänä on päätellä murhaaja. Oikea vastaus on/oli kansiomuotoisen teoksen lopussa sinetöitynä.
Dennis Wheatley (1897–1977) oli hyvin suosittu kirjailija 1930–1960-luvuilla. Hän kirjoitti trillereitä, seikkailuja ja okkulttisia romaaneja. Niitä on myös suomennettu. Niistä aika tuntuu jättäneen, mutta 30-luvulla ilmestyneet crime dossierit vaikuttavat nykynäkökulmasta kiinnostavilta. Mysteerisarjassa ilmestyi kaikkiaan neljä teosta, joista vuonna 1936 ilmestynyt Murder off Miami on ensimmäinen. Crime dossierien alkuperäinen idea ei ole Wheatleyn vaan hänen ystävänsä J.G. Linksin, joka mainitaan teoksen kannessa pienemmällä suunnittelijana.
Epäilyttävästä kiehtovaksi
Alun perin kustantaja ei ollut vakuuttunut, että kansiomuotoista teosta kannattaisi julkaista. Sen painaminenkin oli kallista, koska mukana ei ole vain konekirjoitusliuskojen ja käsin kirjoitettujen lappusten näköisiä sivuja ja valokuvia, vaan jopa konkreettisia esineitä kuten verhokankaan palanen, hiustuppo ja tulitikku. Myöhemmissä sarjan osissa konkreettiset todistusaineistot alkoivat jäädä paitsioon, mikä samalla kuitenkin laski tasoa ja saattaa liittyä myös tekijöiden mielenkiinnon lopahtamiseen.
Erikoisesta, kirjakauppiaiden hankalaksi ja liian innovatiiviseksi kokemasta muodosta huolimatta Murder off Miami myi hyvin ja kerrotaan itse Britannian kuningattarenkin innoissaan niitä hankkineen. Kysyntä dekkareille oli jo siihen maailmanaikaan kovaa.
Lavastusta monella tasolla
Murder off Miamin aiheena on rikkaan liikemiehen omistamalla huvijahdilla tapahtunut murha. Oletettu uhri on toinen liikemies, kilpaileva saippuamagnaatti, joka on liiketoimissaan ahtaalla. Etsivä Kettering Floridan poliisista tulee jahdille tutkimaan murhaa. Aineisto sisältää kuulustelupöytäkirjat kaikista matkustajista ja osasta henkilökuntaa. Mukana on hyttikuvia, raportteja, lappusia ja kirjeitä sekä muutamia konkreettisia todisteita. Osasta matkustajia on valokuvat.
Visuaalisesti ja käsituntumalta teos on vaihtelevuudessaan mielenkiintoinen, ei todellakaan mikä tavallinen kirjallinen teos! Itse koin vaikeutta tulkita käsin kirjoitettuja viestejä, mutta se ei varsinaisesti vaikuttanut siihen, etten osannut päätellä murhaajaa. Ketteringkään ei osaa, mutta hänen ylempänsä sen sijaan osaa, ja tämän antama vastaus on lopussa – koskemattomassa teoskappaleessa sinetin takana.
Oikeaan tulkintaan pääseminen edellyttää tarkkana oloa. Murder off Miamin tutkimusaineisto on yhtä harhaanjohtavaa vihjettä. Kaikilla matkustajilla, paitsi murhatun liikemiehen sihteerillä, vaikuttaa olevan motiivi jotain kautta. Esiintyy yleisesti peittelyä, pimittämistä ja valehtelua.
Totesin, että oikeaa murhaajaa olisi pitänyt osata epäillä jo alussa, mutta motiivia ei mielestäni olisi voinut päätellä, koska siihen ei annettu tarpeeksi vihjeitä. Mielikuvituksekas taustatarina murhassa sinänsä on. En ole erityinen dekkarien ystävä ja siksi tuskin kovin fiksu tämänkaltaisissa mysteereissä; ehkä harjaantuneempi lukija selvittää arvoituksen.
Saatavuus
Tämän mielenkiintoisen lukukokemuksen tarjosi minulle alkuperäisessä 30-luvun painosmuodossaan paikallinen kirjasto, joka lainasi sen varastostaan. Suomen kirjastoista Murder off Miamia näyttäisi löytyvän vain kaksi kappaletta, mutta kaukolainanahan ne ovat kaikkien saatavilla. Verkkokaupoista kuten Alibris ja Amazon löytyy sekä 30-luvun painosmuotoa että myöhempää, ei niin aitoa vuodelta 1979.
P.S. Pahoittelen kuvien heikkoa laatua.