Hollywood Visionary, unelmaa rakentamassa
Aaron Reedin toukokuun alussa ilmestynyt Hollywood Visionary on valintoihin perustuva interaktiivinen fiktio, jossa lukijan osana on pyörittää elokuvastudiota ja onnistua tuottamaan sen ensimmäinen elokuva. Fiktio on tehty Choice of Gamesin koodipohjalle, kuten aiemmin lokikirjassa esittelemäni Divided We Fall, josta pidin paljon. Hollywood Visionary on hauska ja hyvin kirjoitettu dynaaminen lukupaketti, joka antautuu varmasti useammillekin lukukerroille.
Aaron Reed on hyvin ansioitunut interaktiivisen kirjallisuuden kirjoittajana. Hollywood Visionaryssä hän tuntuu oivaltaneen erinomaisesti Choice of Gamesin konseptin valintapohjaisesta tarinamuodosta ja käyttää sitä luontevasti ja nokkelasti. Siinä on aimo annos pelillisyyttä.
Hollywood-unelma
Ollaan 1950-luvun Hollywoodissa. Suuret elokuvayhtiöt ovat joutuneet antamaan tilaa pienemmille toimijoille, mutta samaan aikaan taivaalle on kertynyt uhkaavia pilviä: USA:n kommunistivainot ovat pahimmillaan ja elokuva-alan tekijöistä kootaan mustaa listaa, jolle joutuminen tietää täydellistä ammatillista tuhoa.
Lukija asetetaan kunnianhimoisen elokuvatyöntekijän rooliin, jolla on suuri elokuvaidea. Hän janoaa mahdollisuutta ja on omasta mielestään ansainnut sen. Hänen työnantajansa, suuren tuotantoyhtiön johtaja, ei kuitenkaan lämpene idealle, ja sisuuntuneena päähenkilö ottaa saman tien lopputilin päättäen perustaa oman elokuvayhtiön.
Lounaalla ystävän kanssa ja määrittelemässä, millainen elokuvan tulisi olla.
Lukijan valta
En voi käyttää päähenkilöstä nimeä, sillä nimenanto kuten sukupuolen ja kahden ammatillisen taipumuksenkin määrittely on lukijan omissa käsissä. Itse kokeilin siipiäni epäsovinnaisena naisena, joka oli synnynnäinen tuottaja ja hankkinut pätevyyttä leikkaajana.
Lukija saa päättää myös, millaista elokuvaa ryhdytään tekemään. Tässä mennään kaavojen mukaan: elokuva edustaa yhtä tai kahta genreä, se on originelli tai tavanomaisempi, vaikeammin tai helpommin avautuva. Lukija päättää myös ohjaajasta, käsikirjoittajasta ja pääroolien esittäjistä. Nämä ovat oikeita, tuolta ajalta tunnettuja tekijöitä.
Menestykseen vai tuhoon?
Oli ihan makeaa värvätä Alfred Hitchcock tekemään jännityselokuvaa, ja muutenkin tasokkaan työvoiman palkkaaminen osoittautui tuloksekkaaksi. Elokuvani oli arvostelumenestys ja voitti parhaan elokuvan Oscarin! Mutta menestyksessä oli katkera maku eikä siihen johtanut tie ollut helppo. Hollywood Visionaryssä on kuitenkin mahdollista luoda hyvin erilaisia elokuvia, ja voi olla, että humoristisen B-luokan elokuvan tekeminen osoittautuisi yhtä lailla menestyksekkääksi, joskin toisella tapaa. Käytössä on statistiikkaa ja saavutuksia, joiden kautta lukija voi arvioida omaa onnistumistaan.
Hollywood Visionaryssä on roppakaupalla saavutuksia joita tavoitella, mutta kaikki eivät mahdu samaan tarinaan, sillä jotkut ovat keskenään ristiriitaisia.
Hollywood Visionaryssä voi rakennella itselleen myös romanssia, mutta itse en siinä yrityksestä huolimatta onnistunut. Vaikken sitä halunnutkaan, uhrasin ihmissuhteen elokuvani takia. Likasin myös itseni kommunistivainojen puristuksessa ilmiantamalla ison pomon oman nahkani pelastamiseksi. Siihen minulla oli vahvat henkilökohtaiset syyt, mutta osoittautui, että ne saattoivat olla vääriä. Mitä ilmeisimmin lukijan on mahdollista joutua mustalle listalle ja epäonnistua elokuvanteossa. Oma suhde kommunistivainoihin ei ollut pelkästään poliittinen, vaan ammatillinen ja syvästikin inhimillinen. Mitä teet, kun entiset työtoverisi joutuvat syrjityksi ja kaikki muut kääntävät heille selkänsä?
Puolen valitseminen: kunnon kapitalisti vai kommarimyötäilijä?
Lopuksi
Hollywood Visionaryssä pääset kuuluisuuksien kutsuille ja saat neuvoja itse Orson Wellesiltä. Se tarjoaa pilkahduksen erityisestä aikakaudesta Hollywoodin historiassa pilke silmäkulmassa. Parin tunnin lukukokemus oli oikein mukava, ja lukijan mahdollisuudet vaikuttaa, valinnat, olivat aivan tarinan ytimessä – ilman niitä sama tarina olisi tylsä ja jopa vailla mieltä.
Tämä osoittaa, että tavallinen novelli tai pienoisromaani ja interaktiivinen fiktio ovat luonteeltaan erilaisia muutenkin kuin rakenteensa puolesta. Interaktiivisuudessa on kyse nimenomaan lukijan osallistumisesta ja osallistumisen kautta syntyvistä merkityksistä. Interaktiivisessa kirjallisuudessa voivat toimia aivan toisenlaiset perusideat, joille tarina rakentuu, kuin perinteisessä kirjallisuudessa. Siksi sitä ei tulisi myöskään arvioida aivan samanlaisilla kriteereillä.
Saatavuus
Hollywood Visionary on luettavissa kaikilla laitteilla selaimen kautta. iOS:ille, Androidille ja Kindlelle siitä on olemassa myös omat sovelluksensa. Se on lisäksi saatavilla Steamin kautta Windowsille, Mac OS X:lle ja Linuxille. Katsoin, että Steamissä kirjasimen kokoa ei pystynyt muuttamaan. Hollywood Visionaryn kolme ensimmäistä lukua ovat luettavissa ilmaiseksi, ja koko teos maksaa normaalihintaisena 4,99 $.