IFComp 2016 -satoa: Black Rock City
Jim Munroen Black Rock City sijoittuu nimensä mukaiseen väliaikaiseen kaupunkiin Nevadan autiomaassa. Kyse on todellisesta vuosittain järjestettävästä festivaalista, jonka huipennuksena poltetaan suuri ihmishahmo. Teos välittää absurdeja tunnelmia tapahtumasta, ja se perustuu satunnaiseen, mielijohteiden mukaiseen vaelteluun – yhtä paljon konkreettiseen kuin mielen sisäiseen. Siinä käytetään heinäkuussa ilmestynyttä Texture-teospohjaa.
Black Rock Cityn kaupunki on täynnä outoja näkyjä, eikä voi tietää, mitä seuraavaksi eteen tulee. Teos päättyy aina hiekkamyrskyn nousuun. Lukukokemus oli hieman pahan unen tai huumetripin kaltainen.
Teoksessa tavallaan yhdistyy hyperteksti, valitse-oma-seikkailusi ja tekstipalasten yhdistelyyn perustuva teosmuoto. Jokaisen tekstikatkelman alapuolella on kaksi tekstilaatikkoa, jotka voi raahata jonkin katkelmassa olevan sanan tai sanayhdistelmän päälle. Yhdistelmä aktivoituu "tiputtamalla", ja se on samalla valinta, joka avaa uuden tekstin. Yksi lukukerta on aina 6 katkelmaa pitkä. Erilaisia loppuja teoksella kerrotaan olevan 64.
Tekstin raahaaminen tekstin päälle ja valinnan tuottaminen näin olisi ollut minusta mielekkäämpää, jos toimivia yhdistelmiä olisi ollut enemmän. Nykyisenkaltaisen tuloksen olisi saavuttanut lukijan kannalta helpommin aivan tavallisilla linkeillä, enkä näe raahaamisen tuottavan tässä mitään erityistä lisäarvoa.
Tässä on raahattu tekstilaatikko "talk to" tekstin "young woman" päälle ja yhdistelmästä syntyy toisen katkelman avaava valinta.
Black Rock City on tehty uudella Texture-nimisellä työkalulla tai teospohjalla, jonka toinen kehittäjistä Munroe on. En ole vielä tutustunut muihin sillä tehtyihin teoksiin, mutta valikoimaa näyttää jo kertyneen. Tässä teoksessa Texture ei minua kuitenkaan vakuuttanut. Texturen kuvataan luotaavan Twinen ja Informin välissä olevia mahdollisuuksia, mutta en kyllä nähnyt tässä mitään tekstiseikkailuun viittaavaa.
Kuten kaikki IFCompin kilpailuteokset Black Rock City on saatavilla ilmaiseksi. Se avautuu selaimessa. IFCompin sivulla on linkki verkossa olevaan teokseen tai sen voi ladata omalle koneelle.