IFComp 2018 -satoa: Abbess Otilia's Life and Death
Valintoihin perustuva Abbess Otilia's Life and Death on historiallinen kertomus keskiajalta. Se kertoo nunna Otilian elämästä luostarin johtajana. Lukijan tekemien valintojen välittömien seurauksien takana piilee hahmostatistiikkaa, joka ratkaisee Otilian elämän "loppuyhteenvedon". Vahvasti tyylitelty ulkoasu ja varsinaisen tarinan ohessa olevien sivuhuomautusten käyttö hämäsi: pidin sitä kokonaan käsin tehtynä HTML-teoksena, mutta tosiasiassa se on tehty Twine 2:lla, suositun hypertekstityökalun uudemmalla versiolla.
KUVA: Konkreettisuutta huokuva ulkoasu kätkee sisäänsä dynaamisen teoksen. Alussa annettu selitys valintatilanteille ei aivan vakuuttanut minua. Ehkä tarina ei olisi kaivannut mitään kehyskertomusta.
Käytin tarinan läpilukuun noin yhden tunnin. Koska kilpailun äänestyssääntöjen mukaan yhteen teokseen saa tutustua korkeintaan kahden tunnin ajan, ehtii Otilian elämästä lukea korkeintaan pari erilaista versiota. Valintatilanteiden taustalla oleva statistiikka tukee muutamaa erilaista loppuvariaatiota, minkä lisäksi lopussa on vielä valinta koskien luostarin maanpäällistä tulevaisuutta. Onnistuin sementoimaan Otilialle hurskaan maineen, mutta tulevaisuus meni aivan väärille raiteille.
Abbess Otilia's Life and Death on melko kompakti ja sellaisena kevyt ja hauskakin, vaikka sinänsä asetelma ja aiheet ovat vakavia. Kirjoittajan loppusanoissa mainitaan inspiraation lähteenä lukuisia todellisia arkistoja, ja voinee olettaa, että tarina antaa jopa realistisen kuvan keskiaikaisen abbedissan osasta. Luostarin arki ei ole yksinomaan pyhää, vaan se on taloudellisesti sidoksissa alueeseen, jolla se sijaitsee, ja samalla maan omistajiin. Kulkutaudit vievät monia nuoria ihmisiä ennen aikojaan hautaan. Kirkolliset juhlapyhät rytmittävät vuotta, ja musiikki ilahduttaa nunnankin elämää.
KUVA: Valintavaihtoehdot, joita on aina kaksi, tunnistaa vihreästä anfangista ja harmaasta kirjasinväristä. Marginaalihuomautukset sisältävät pikkumaista kritiikkiä vuosisatojen takaa, mutta mielestäni ne eivät tuoneet merkittävää lisäarvoa teokseen. Kaunokirjoitusta (kuten yllä) napauttamalla kirjasin muuttuu luettavammaksi (kuten alla).
Teoksen ulkoasu miellytti silmääni, mutta tekstuuramainen kirjasin vaikeutti lukemista, joka oli muutenkin hidastunutta vanhahtavan kielen takia. Kirjasinvalinnalla on tietysti haettu autenttisuutta, eikä siitä voi mielestäni moittia. Teoksessa on käytetty muutenkin fontteja mukavan vaihtelevasti, ja värit piristävät lukukokemusta. Veikkaan, että Abbess Otilia's Life and Death on tämän vuoden kilpailun tyylikkäimpiä ja viimeistellyimpiä teoksia.
Teos toi minulla mieleen Liza Dalyn viime vuoden kilpailuteoksen Harmonia, jossa ollaan tyttökoulussa. Myös siinä käytetään marginaalihuomautuksia ja ulkoasu on hyvin huoliteltu, vaikka mustavalkoisena aivan eri maailmasta kuin Otilian keskiaikainen elämäkerta. En tiedä, kuka kirjoittajanimimerkin A.B. takana on. Onko hän tuore kasvo vai vanha tekijä? Abbess Otilia's Life and Death on joka tapauksessa onnistunut ja mielenkiintoinen kilpailuteos.
KUVA: Nuottikirjoitusta nähdessäni odotin alitajuisesti ääniraitaa, mutta musiikin tuotto jää lukijan kontolle. Vaikka tekijällä on saattanut olla kiusausta sivunkäännön ääniefektiin, teos on hiljainen ja ihan riittävä niin.
Abbess Otilia's Life and Death on luettavissa ilmaiseksi selaimella.