Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

Modernisoidulla muinaismatkalla ihmismieleen – taiteellinen multimediateos Kingdom Ka

Kingdom Ka on vuonna 2018 ilmestynyt runollinen, abstrakti mutta silti tunnelmallinen multimediateos, jossa oma lapsenkaltainen hahmo on eräänlaisella pyhiinvaellusmatkalla identiteettiinsä ja ihmisyyteensä. Vuorovaikutuksen kannalta se on hyvin yksinkertainen ja tavallaan passivoiva. Koskettaminen (käytännössä hahmojen ja muiden kohteiden klikkaaminen) ja oma ilmaisu (käytännössä omaa repliikkiä koskevat valinnat) ovat molemmat sisäänpäin kääntäviä. Kingdom Ka on visuaalisesti kiinnostava ja vaihteleva, ja varta vasten siihen tehty musiikki takaa oudon tunnelman. Tuntuu sopivalta puhua siitä Teoksena isolla teellä.

Kingdom Ka
Matkalla Kan valtakuntaan omalla lapsen kaltaisella hahmolla on seuranaan tai oppaanaan aikuismainen hahmo. Tämä tuntui kuitenkin jänistävän valtakunnan portilla.

Louis Durrant teki Kingdom Kan lopputyönään yliopistosta. Hän on Englannin Bristolissa asuva digigraafikko ja ohjelmistokehittäjä. Durrant vastaa Kingdom Kassa lähestulkoon kaikesta, niin käsikirjoituksesta, grafiikasta, animaatiosta, suunnittelusta kuin koodauksestakin. Siinä on yksi runo lainauksena ja muutama aito puheklippi, ja sellon soittaja mainitaan erikseen. Durrantilta on ilmestynyt myös toinen, pelillisempi teos Crossing to the Cold Valley, ja tällä hetkellä on tekeillä hiekkalaatikkotyyppinen The Garden Path

Ali-inhimilliset olennot kertovat inhimillisyydestä

Kingdom Kassa vaelletaan kohti teoksen nimikkovaltakuntaa. Matkalla ja perillä valtakunnassa on uhan ja vaaran tuntua, mutta vaikka oma hahmo todistaa väkivaltaa, hän ei itse joudu suoranaisesti sen kohteeksi tai ainakin selviää siitä pelkällä säikähdyksellä. Valtakunnan porttien sisäpuolella oleva maailma jakautuu vyöhykkeisiin, joissa voi vierailla haluamassaan järjestyksessä. Jokaisesta saa palkinnoksi kukan terälehden, ja näillä terälehdillä lunastetaan pääsy valtakunnan keskipisteessä kohoavaan torniin. Oma vaellukseni kesti noin tunnin.

Kingdom Ka: map
Teoksen kartta tarjoaa vihjeitä siihen, mistä on kyse. Ympyröidyt alueet ovat vierailtavia paikkoja.

Teoksen kuvauksen perusteella Kingdom Ka on mukaelma maailman vanhimmista tarinoista. En voi sanoa, että olisin todella tunnistanut niistä yhtä enempää, mutta kaikki oli kyllä tutun oloista. Teos koostuu lyhyistä yksittäisistä tarinan kaltaisista kohtauksista. Suurimmassa osassa niistä oma hahmo kohtaa jonkin toisen hahmon, jolla on henkilökohtainen viestinsä kerrottavanaan. Kohtaukset ja viestit eivät ole niinkään viisauksia tai opetuksia, vaan esityksiä ihmismielen sudenkuopista: sokeudesta ja juuttumisesta. Ne myös kyseenalaistavat identiteettiä ja samastumista ihmiseksi ja yksilöksi. Teoksen nimi tuntuu arvoitukselta. Ka saattaisi viitata muinaisten egyptiläisten käsitykseen seitsentahoisesta sielusta. Teos ei kuitenkaan erityisesti tue tätä tulkintaa.

Kingdom Ka: pond
Valtakunnassa asuu monia outoja olentoja, kuten tämä, joka tarjoaa vaihtaa oman hahmon pään uuteen. Saatuani uuden mutta epäilyttävän samanlaisen pään minut valtasi epämukavuuden tunne, ja halusin vanhan pääni takaisin. Sitä ei olento tietenkään voinut ymmärtää. Sekava tienviitta vie takaisin kartalle, jossa voi valita uuden paikan.

Vaikka Kingdom Kan inspiraationa ovat voineet toimia muinaiset tarinat, sen muoto on moderni. Siinä karkea ja arkinen tyyli yhdistyy taiteelliseen ja filosofiseen. Viittaan tyylillä niin grafiikkaan, musiikkiin kuin tekstisisältöönkin. Grafiikka on toteutettu kollaasi- ja kuviotekniikalla, ja musiikki on ambienttyylistä instrumentaalimusiikkia. Teoksen soundtrack on kuunneltavissa vapaasti Soundcloudissa. Vanhat tarinat ovat kuitenkin kokeneet suuremmankin kuin tyylillisen muodonmuutoksen. Ne ovat jotenkin vääntyneet tai kääntyneet ja löytäneet vertauskohdan nykyaikaisemmasta problematiikasta.

Kingdom Ka: projector
Omat repliikkivaihtoehdot ovat oikeastaan näennäisiä. Ne eivät estä saamasta terälehteä eivätkä muuta kokonaistarinan kulkua.

Lopuksi

Kingdom Ka on graafisesti korkeatasoinen multimediateos, joka tarjoaa oudolla tavalla vaikuttavia elämyksiä. Jokainen valtakunnan osa sisältää kyseenalaistavan yllätyksen, joka hämmentää ja kauhistuttaa, mutta on myös humoristinen. Itsenäisten kohtausten muodostama kokonaisuus on temaattisesti ja tulkinnallisesti arvoituksellinen, ehkä siinä määrin, että siihen haluaa palata uudelleen. Näin ainakin itselleni kävi, vaikka interaktiivisesti koin teoksen puuduttavan yksinkertaisena ja lyhyet tekstisisällöt (lähes kokonaan dialogia) vähän töksähtävinä.

Kingdom Ka: train
Teekannuhahmon sanat lopussa kuvaavat kokemustani teoksesta vitsikkään osuvasti.

Saatavuus

Kingdom Ka on saatavilla Windows-, Linux- ja macOS-käyttöjärjestelmille. Vielä reilun viikon ajan Kingdom Ka ja Crossing to the Cold Valley ovat saatavilla Itch.io:n kesäalesta yhteishintaan 1 US-dollari + Suomen arvonlisävero.

Linkkipankissa: Kingdom Ka (Carrot Cake Studios)