IFComp 2020 -satoa: Deus Ex Ceviche – yhdistelyyn perustuva tietokonekalatemppelin korjaussimulaatio on niin kummallinen kuin miltä se kuulostaakin
Chandler Grooverin ja Tom Lenton yhteistyönä syntynyt Deus Ex Ceviche kuului itsestään selvästi lukulistalleni, koska heidän viime kevään Spring Thing -kilpailuteoksensa Jelly teki vaikutuksen ja olen muutenkin tykännyt Grooverin ideoista aiempina vuosina. Tällä kertaa juttu kuitenkin koetteli ymmärrystäni ankarammin. Tajusin teoksen yhdistelyyn perustuvan mekaniikan, mutta sisällön osalta jäin hämmennyksiin. Tuttua ylitsevuotavaa Grooveria se oli, mutta tietotekniikan rinnastaminen uskontoon ja uskonnon talousajatteluun merellisessä ympäristössä oli outoa. Deus Ex Cevichessä pyritään pelastamaan tietokone-temppeli täyttymästä suolavedellä ja vetämään kolme rituaalia bottien, bittien ja pulttien voimalla.
Chandler Grooverilta löytyy jo melko vaikuttava lista interaktiivista fiktiota. Mikä tekee hänestä niin hyvän, ovat ideat joilla vuorovaikutteisuus yhdistyy tekstin sisältöön. Tyylillisesti hän aina ikään kuin varioi itseään, mutta teosten mekaniikka vaihtelee aidommin. Jonkin uuden keksiminen joka vuosi voisi käydä raskaaksi, mutta vuodesta 2014 lähtien häneltä on ilmestynyt aina jotain uutta ja kiinnostavaa.
Deus Ex Ceviche tarkoittaa kirjaimellisesti "jumala kalaruoasta". Wikipedian mukaan ceviche on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva limetillä raakakypsytettävä kalaruoka. Viittauksia mereneläviin ja meren elämään teoksessa riittääkin ja tosiaan jumalallisessa merkityksessä. Osasto B-2:n temppeli on joutunut jonkinlaisen hyökkäyksen tai muun anomalian kohteeksi. Tilanteen korjaamiseksi apuun saapuu NaNette-nanonunna ja abbedissa AM3L1A. Lukija-pelaajan tehtävänä on jakaa temppelin resursseja suotuisasti ja ohjata apulaisia kulloinkin otolliseen lohkoon. Tietokoneiden maailmasta lainaten temppeli koostuu kolmesta päälohkosta: käyttöliittymästä (front end), taustajärjestelmästä (back end) ja laitteistosta (hardware).
Deus Ex Cevichen elementtien yhdistelyyn perustuva mekaniikka on looginen ja pystyin hahmottamaan sen ilman läpipeluuohjeita, mutta tarina (sikäli kuin sellaista oli) säilyi hämäränä, vaikka kävin teoksen kaksi kertaa läpi. Ensimmäinen kerta kesti jopa tunnin, sillä ponnistelin ymmärtääkseni sekä mekaniikan että ylle vyöryvän tekstin. Toinen kerta kesti puoli tuntia, koska opin lopulta manipuloimaan resursseja mutta luovutin tekstin suhteen.
Teoksen yhdistelyyn perustuvaa mekaniikkaa voisi kuvata elementtien (aihe tai henkilö) vuorovaikutukseksi paikkojen kanssa. Eli eri elementit sijoitettuna eri paikkoihin antavat erilaisia tekstikatkelmia. Sijoittamisella on myös toisenlainen, numeerinen tulos, joka vaikuttaa temppelin statistiikkaan. Tavoitteena on kerätä 10 bottia, 10 bittiä ja 10 pulttia, joista jokainen mahdollistaa yhden rituaalin suorittamisen. Päätavoitteena on suorittaa kaikki kolme rituaalia. Vaikka suolaveden määrä temppelissä kasvaa kasvamistaan ja bottien, bittien ja pulttien kerääminen voi junnata, en tiedä, voiko tehtävässä oikeasti epäonnistua. Vaikka en itse ensimmäisellä läpipeluukerralla oikein tajunnutkaan mitään, onnistuin silti, vähän kuin vahingossa.
Deus Ex Ceviche näyttää ihan hyvältä. Pidän kansi- ja taustakuvana toimivasta lasimaalauksesta ja värimaailmasta muutenkin. Pikselikala ja levykkeet vetoavat retromieleen. Teos on tehty Unityllä. Ääniä siinä ei ole.
Deus Ex Cevichen teemasta ja sen käsittelystä en tosiaan oikein osaa sanoa. Kerronnan tajunnanvirtamainen ryöpytys teki vaikeaksi hahmottaa, oliko teos mahdollisesti jonkinlainen kriittinen kannanotto – tietotekniikka on kuin uusi uskonto ja uskonto on rappeutunut taloudelliseksi keinotteluksi – vai silkkaa hulluttelua. Merellinen ympäristö voisi edustaa aikakausien vuoksea ja luodetta, jotka vastustamatta pyyhkivät kulttuurimme yli sitä tuhoten mutta samalla uudistaen.