IFComp 2017 -satoa: The Traveller
IFComp-sivuston "random personal shuffle" arpaisi ensimmäiseksi luettavaksi teokseksi minulle Kaelan Doyle Myerscoughin visual novel -tyyppisen verkkoteoksen The Traveller. Tässä haikeassa, surumielisessäkin avaruusseikkailussa jätettiin monia ja lopullisia hyvästejä. Puolitoista tuntia kestäneeseen lukukokemukseen sisältyi harvakseltaan avainvalintoja, jotka eivät tuntuneet niin maailmoja kääntäviltä kuin pieniltäkään, mutta ilmeisesti ne haarauttivat tarinaa selkeästi, koska teoksen esittelyssä lupaillaan useita erilaisia variaatioita. Kuten missä hyvänsä pidemmässä valitse-oma-seikkailussasi, omat valinnat muuttuivat ehdottomiksi siinä samassa kun ne oli tehnyt ja lukukokemus tuntui lineaariselta.
Tarinan päähenkilö, Traveller, on naispuolinen armeijan luutnantti ja pienen lapsen äiti. Hänen yhteisönsä vetäytyy viime hetkillä avaruusarkkiin jättäen taakseen sotien tuhoaman Maan. Selvinneiden tavoitteena on löytää uusi elinkelpoinen asuinplaneetta. Traveller erkanee arkista lähtiessään tutkimaan sukkulalla potentiaalista kohdetta. Tutkimusmatkasta tuleekin aiottua pidempi ja monivaiheinen. Teoksessa navigoidaan sukkulalla planeetalta toiselle. Se tarkoittaa vaihtoehtoisia lukemisjärjestyksiä, mutta tuntumani on, ettei lukemisjärjestys vaikuttanut merkittävästi sisältöihin sinänsä.
KUVA: Traveller jättää hyvästejä tyttärelleen Penelopelle. Mitä kertoa pienelle lapselle, totta vai lohdullinen valhe?
Teoksen teemana on vanhemmuus, eroon joutuminen läheisistä ja kodin kaipuu. Traveller kaipaa kipeästi omaa tytärtään, jonka joutui jättämään taakseen arkkiin. Aina vajotessaan keinotekoisesti aiheutettuun horrokseen ajan ja voimavarojen säästämiseksi hän uneksii keskustelevansa tyttärensä kanssa. Lukija ennakoi ja pelkää, tapaavatko he enää koskaan.
Tarina kertoo myös yhteisöllisyydestä ja sen ongelmallisuudesta. Päähenkilö luo suhteita mitä erilaisimpien elämänmuotojen kanssa. Rauhanomainen yhteiselo ei ole helppoa mutta mahdollista, jos erilaisuutta kunnioitetaan ja suostutaan kompromisseihin. Traveller auttaa ja tulee autetuksi.
KUVA: Eräällä planeetalla tarjotaan epäsuoraa vaihtoehtoa jäädä tai lähteä. Valitsin halun lähteä enkä tiedä, olisiko planeetalle voinut todellisuudessa jäädä (epäilen). Kuvan Calypso-niminen olento on "ikuinen" ja ainut asukas koko planeetalla. Kaikki sukupolvet sulautuvat siinä yhteen.
Myerscough vastaa sekä tekstistä että teoksen kuvituksesta. Tuntui, että kerronta olisi voinut olla vaihtoehtoisesti joko tiiviimpää tai runsaampaa; toisaalta se oli hieman toistavaa, toisaalta pelkistettyä ja tavallista. Pääpaino oli haikeudessa, tietyssä hauraudessa, joka loi kerrontaan voimattomuuden tuntua. Traveller roikkuu kiinni toivossa, mutta on ikään kuin aina päästämässä irti. Kuvitus on hentoa ja hieman harrastelijamaista, mutta kuitenkin hyvätasoista ja ehdottomasti enemmän kuin hyvä lisä tarinaan.
KUVA: Kapeassa ikkunassa henkilöpotretit skaalautuvat pienemmiksi.
Koodauksesta ja käyttöliittymästä vastaa William Wu. HTML-toteutus on toimiva automaattisine tallennuksineen. En ole visual noveleille -tyypillisten lyhyiden tekstilaatikoiden ystävä; koen jatkuvan tekstin edistämisen napauttamalla/välilyönnillä/enterillä rasittavaksi. Pitäisin varmaan enemmän esimerkiksi hieman kirjamaisesta kahden palstan ratkaisusta, jossa toisella puolella olisi kuva ja toisella teksti pidemmissä kuin muutaman virkkeen palasissa. Se tosin edellyttäisi leveää ikkunaa. Pienellä näytöllä kuten puhelimessa The Traveller tuntuu luultavasti luontevammalta sellaisena kuin se on. Kuvitus näyttää skaalautuvan mukavasti tekstin takana.
The Travellerin musiikista vastaa Astrolope. Se sopii hyvin erilaisiin maailmoihin vaihtelevuudessaan, ajattomaan ajelehtimiseen ja yleiseen katkeransuloiseen tunnelmaan – omalta osaltaan tämän kaiken rakentajana tietysti. Se on matalatempoista ja sopii mielestäni lukemisen taustamusiikiksi.
KUVA: Tuuliajolle joutunut ihminen voi omaksua erilaisia psyykkisiä strategioita selvitäkseen.
Kuten kaikki IFComp-kilpailuteokset The Traveller on luettavissa ilmaiseksi. Se avautuu selaimessa.