Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

Maailmanparantajan painajaiset

Maaliskuussa 2018 ilmestynyt Omen Exitio: Plague tekee kunniaa 1980-luvun valitse oma seikkailuillesi ja pelikirjoille. Se on historiallinen trilleri ja samalla kauhukertomus, joka ammentaa lovecraftilaisesta Cthulhu-mytologiasta. Lukijan ohjaama päähenkilö Jake Huntington on nuori englantilainen lääkäri, joka värväytyy armeijaan paetakseen oman elämänsä tragediaa: Helen-vaimon kuolemaa sairauteen, jota Jake ei ole kyennyt parantamaan. Mutta pakenemaan Jake ei onnistu, pikemminkin päinvastoin hän löytää menneisyyden edestään massiivisiin mittasuhteisiin kasvaneena.

Omen Exitio: Plague

Omen Exitio: Plaguesta vastaa italialainen pelistudio Tiny Bull Studios. Projekti haki ja sai Kickstarter-joukkorahoitusta. Tarkoituksena on luoda teossarja Omen Exitio, jonka ensimmäinen osa Plague on. Jatko riippunee ensimmäisen osan menestyksestä.

Historiallinen jännitystarina

Tohtori Jake Huntingtonin seikkailu alkaa realistisesti, mutta saa pian paranoidisia piirteitä. Miehellä on jatkuvasti tunne kuin häntä seurattaisiin. Salaperäinen ystävä lähettää varoittavia viestejä ja outo saksalainen ehdottelee epäilyttävää yhteistyötä. Jake huomaa saman silmää muistuttavan tatuoinnin ihmisillä, joilla ei muuten tunnu olevan mitään yhteistä. Seikkailu ottaa yhä kiihtyviä ja syveneviä kierroksia sekä Jaken valve- että unielämässä. Hänestä tulee yhtä aikaa takaa-ajettu ja takaa-ajaja.

Omen Exitio: Plague: Mayer

KUVA: Tarinassa esiintyy lukuisia henkilöitä, joilla on oma potrettinsa.

Tarinassa on aitoja historiallisia elementtejä, kuten alussa esiintyvä historian nopeimmaksi tituleerattu Sansibarin sota vuonna 1896. Siinä esiintyy myös muita todellisia kaupunkeja ja rakennuksia ympäri maailman. Itä-Afrikassa riehuva rutto kuten tapahtumien takaa pikkuhiljaa paljastuva kulttijärjestökin ovat fiktiivistä lajia, mutta käyvät kyllä salaliittoteoriasta.

Omen Exitio: Plague: map

KUVA: Tarina alkaa Sansibarin saarelta ja siirtyy sieltä Tansanian puolelle. Suezin kautta mennään Englantiin, sieltä Hollantiin ja taas palataan Englantiin, kunnes saman tien lähdetään ylittämään Atlantin valtamerta. Vielä koukataan Polynesian puolellekin ennen loppuhuipennusta Yhdysvalloissa. Kartalla olevat pisteet edustavat vaihtoehtoista lukemisjärjestystä, ei valintaa sinänsä.

Strategisia ja peruuttamattomia valintoja

Omen Exitio: Plaguen valintatilanteet ovat toimintapainotteisia, usein hyvin konkreettisella tavalla esimerkiksi tappeluita. Teos sisältää hahmostatistiikan. Tarinan edetessä lukija saa kokemuspisteitä, joita voi käyttää Jaken viiden eri ominaisuuden kehittämiseen. Ominaisuuksien painotus ja taso vaikuttavat valintatilanteiden tuloksiin.

Omen Exitio: Plague: statistics

KUVA: Kokemuspisteitä voi jakaa ominaisuuksien kesken haluamallaan tavalla. Tason kohottaminen maksaa portaittain aina enemmän. Koin oudoksi, että lääkäri-Jakella ei ollut lähtökohtaisesti korkea taso lääkintätaidossa.

Valinnat kannattaa tehdä oman hahmon vahvuuksien perusteella. Osassa valintatilanteita – ei siis kaikissa – on vaihtoehtoja, jotka vaativat tiettyä ominaisuutta onnistuakseen. Teos ilmoitti onnistumisesta tai epäonnistumisesta. En tiedä, onko lopputuloksen takana mitään erityistä matematiikkaa. Oletan, että oman hahmon ominaisuuden tasoa verrataan valintavaihtoehdon vaikeustasoon. Satunnaisuus voisi olla toinen muuttuja, mutta en ole varma. Haasteiden vaikeustaso vaikutti nousevan tarinan edetessä.

Vaikka omat valinnat kaduttaisivat, teoksessa ei voi peruuttaa takaisin päin. Kirjanmerkki tallentuu automaattisesti ja tallennuspaikkoja on käytettävissä vain yksi per läpiluku. Teoksessa ei ylipäänsäkään voi palata aiempaan kohtaan, edes staattisen tekstin osalta.

Omen Exitio: Plague: persuade

KUVA: Valintavaihtoehtoja voi olla kaksi tai useampia. Ajoittain on valintatilanteita, joiden vaihtoehdoissa on onnistumisen tai epäonnistumisen mahdollisuus. Sen merkkinä näkyy vaihtoehdon alussa suluissa sovellettava ominaisuus.

Minulla kului läpilukuun reilut neljä tuntia, eikä aloittaminen uudestaan alusta houkuttele. Se ei tarkoita, että tarina olisi ollut huono, en vain usko, että se muuttuisi olennaisilta osin, vaikka pyrkisin kehittämään omaa hahmoa eri tavoilla ja tekisin erilaisia valintoja. Luultavasti vain jotkin lyhyet jaksot olisivat erilaisia sekä tarinan loppu.

Epäonnistumisia ja menetyksiä

Teokseen on rakennettu sisään tavaraluettelo, muistiinpanot, henkilöluettelo ja saavutukset. Tavaraluettelo ei toimi seikkailupelien tapaan: se ei vaadi lukijalta aktiivista esineiden poimimista ja käyttöä, vaan tarina tekee sen ikään kuin hänen puolestaan. Joitain valintatilanteita tavaraluettelon osalta kuitenkin on. Muistiinpanoista voi tarkistaa aiemmat tapahtumat ja henkilöluettelosta kohdatut henkilöt.

Saavutukset heijastelevat lukijan tekemiä valintoja ja onnistumisia ja epäonnistumisia. Menetetyt saavutukset kirpaisivat, kuten kaikki tarinan kuluessa koetut epäonnistumisetkin. Päätin kuitenkin, että ne olivat osa Jaken elämää. Huomattavan usein henkilöt hänen lähellään kuolivat.

Omen Exitio: Plague: achievements

KUVA: Saavutuksia ei voinut tietää ennen kuin niissä onnistui tai epäonnistui. En välttämättä ollut samaa mieltä teoksen kanssa siitä, mikä oli saavutuksena toivottavaa.

Näinkin pitkässä tarinassa ei ole mielestäni realistista odottaa, että se luettaisiin monta kertaa alusta asti uudelleen. Tavallaan kaipasin mahdollisuutta peruuttaa aiempaan valintaan, mutta se olisi luultavasti pilannut lukukokemuksen ja tehnyt siitä suorituskeskeisen: olisin kelpuuttanut vain onnistumiset.

Tuotannon kompromissit

Omen Exitio: Plague oli minulle hyvä lukukokemus. Itse tarina on korkeatasoinen, ja valintatilanteita ja hahmostatistiikkaa on käytetty onnistuneesti. Teoksen ulkoasu on tyydyttävä. Kuvitus tukee tarinaa mukavalla tavalla ja sitä on melko runsaasti, ja äänimaisemat luovat tunnelmaa.

Yli 5000 euron rajapyykkejä Kickstarter-kampanjassa ei kuitenkaan saavutettu, mikä näkyy teoksen audiovisuaalisessa toteutuksessa. Erilaista musiikkia ei ole paljon ja jotkin hahmografiikat eivät ole uskottavia. Suunniteltua ääninäyttelyä ei ole, mutta toisaalta en osannut sitä myöskään kaivata.

Omen Exitio: Plague: Lorraine

KUVA: Oudosti tarinan naiset, joiden kanssa Jakella oli eroottinen suhde, olivat ulkonäöltään epärealistisia joko etnisesti tai historiallisesti.

Lopuksi

Omen Exitio: Plague on aikuismainen seikkailukertomus, jossa todellisuuden rajat häilyvät. Minulle siitä jäi hieman hämmentynyt ja surullinen olo. En ole varma, kuka Jake loppujen lopuksi oli miehiään ja mikä voima hänen kohtalostaan määräsi. Hänen ominaisuutensa ja valintansa ovat lukijan käsissä, mutta minusta tuntui kuin suuret rattaat olisivat jyränneet sen yli. Tämä on luultavasti tarkoituksellista tekijöiltä.

Linkkipankissa: Omen Exitio: Plague (Tiny Bull Studios)