Ruton alkujuurilla – Omen Exitio: Plaguen oheistarina Beginning
2018 ilmestynyt historiallinen kauhukertomus Omen Exitio: Plague sai vuoden 2020 lopulla laajennuksen: oheistarinan, joka sijoittuu päätarinaa edeltävään aikaan. Laajennus on ilmainen kaikille teoksen ostaneille ja se päivittyy automaattisesti Steam-kirjastoon. Tekijöiden mukaan oheistarina on heille tärkeä kokeilu, mutta ei niinkään uusia kerronnallisia keinoja koskeva vaan pikemminkin keinojen riisumista. Hyvin toiminnallisesta päätarinasta poiketen Beginning on henkilökeskeinen, ja lukijan tekemät valinnat koskevat ennen kaikkea henkilöiden välistä dynamiikkaa. Oheistarinan päähenkilö on toinen, tällä kertaa brittiarmeijan kartografi, joka on saanut yllättävän ja ajoitukseltaan huonosti sopivan kutsun Sansibariin. Hieman omaksi yllätyksekseni pidin päätarinasta ja pidin myös tästä oheistarinasta, joka on lyhyempi ja yksinkertaisempi.
Omen Exitio: Plague on lovecraftilainen kauhukertomus, jossa realistinen historiallisuus yhdistyy Cthulhu-mytologiaan. En ole kauhukertomusten enkä varsinkaan zombitarinoiden ystävä enkä tunne Lovecraftin tuotantoa varsinaisesti, mutta johtuneeko sitten historiallisuudesta, tarina vei mukanaan. Olen myös yllättynyt siitä, että näinkin toimintapainotteinen seikkailu vetosi minuun. Olen esitellyt päätarinan aiemmin lokikirjassa. Oheistarina Beginningin henkilödynamiikka on minusta aika karkeaa ja reaktiivista introspektiivisen sijaan, mutta pidin siitä silti. Tietty sosiaalinen yksinkertaisuus jotenkin sopii armeijaan!
Tarina on konflikteja pullollaan
Beginningin miehet ovat sisäisesti haavoittuneita ja ahdistuneita. Kolmikymppinen päähenkilö Eric McLane joutuu jättämään viimeisillään raskaana olevan vaimonsa Lontooseen ja suuntaamaan vastentahtoisesti pimeään Afrikkaan. Kutsun on esittänyt luutnantti James Rogers, jonka hän on tuntenut lapsuudesta asti ja jota hän on pitänyt esikuvanaan. Inhimillinen James on ollut vaihtoehtoinen isähahmo Ericin raa'alle biologiselle isälle. Tarinassa Eric projisoi omaa isäsuhdettaan tapahtumiin ja kuumehoureissaan hallusinoi siitä. Isyys on polttava kysymys erityisesti siksi, että Eric on tulossa itsekin isäksi.
Sansibarissa odottavaa tehtävää ympäröi pahaenteinen sumu. Ericille ei kerrota suoraan, mitä tehtävä koskee. Tiedustelupartiota johtamaan valittu James on vakava, huolestuneen oloinen ja välttelevä. Mutta armeijassa käsky on käsky. Eric on kantanut mukanaan Afrikkaan traumansa, arpensa, pelkonsa ja toivonsa. Ne kaikki revitään auki tarinan kuluessa, ja Ericin kohtalo on karmiva. Luin Beginningin läpi kaksi kertaa tarkoituksellisesti erilaisilla valinnoilla. Ensimmäisen naiivin lukukerran jälkeen minussa heräsi halu pelastaa Eric, mutta en pystynyt siihen ja epäilen, ettei se edes olisi mahdollista. Tarinan erilaiset loput toimivat Steam-saavutuksina.
Ericin ihmissuhteita voi kuvata kitkaisiksi. Hän on temperamenttinen luonne, joka ärsyyntyy aika helpon tuntuisesti ja voi käydä käsiksi fyysisestikin. Toiset herättävät hänessä aina kuohuntaa sanoillaan, teoillaan ja reaktioillaan. Myös epäluulo kalvaa häntä. Valintavaihtoehdot tarjosivat itsehillintää ja sivuuttamista aggression ohella. En onnistunut pilaamaan ihmissuhteita sinänsä, vaikka en valinnut aina maltillisia vaihtoehtoja. Vihamiehestäkin saattoi kuoriutua ystävä. Siinä mielessä tarina oli lohdullinen.
Ihmissuhteet valintatilanteiden aiheena
Ihmissuhteet ovat ylipäänsä otollinen aihe valintatilanteisiin. Niissä on ristiriitoja ja päähenkilön psykologiaa voi valottaa niiden kautta syvällisestikin. Jotta tarinan ihmissuhteet voisivat olla interaktiivisia ja aidosti dynaamisia, valintoja pitää olla kohtuullisen paljon ja niiden vaikutusten pitää olla kumuloituvia. Se asettaa kuitenkin käytännöllisen rajoituksen tarinan pituudelle tai ainakin yksittäisten ihmissuhteiden pituuksille. Olisi kohtuuton kirjoitustyö simuloida kokonaista ihmissuhdetta romaanin mittasuhteissa niin, että valinnoilla voi olla jatkuvia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
Beginning onkin melko lyhyt. Yksi kokonainen lukukerta kestää reilun tunnin ja ihmissuhteet etenevät lineaarisesti. Lineaarisella tarkoitan sitä, että kullakin ihmissuhteella on pääjuoni, jota aina seurataan, ja ihmissuhdetta koskevat valinnat tarjoavat sivupolkuja tai tarinan loppupuolella ihmissuhteen päättäviä umpikujia. Kahtena lukukokemuksena se oli minulle kuitenkin mielekäs. Onnistuneen taustamusiikin vahvistama tunnelma ja tarinan järkyttävyys kantoivat toistonkin yli.
Lopuksi
Erona päätarinaan mainittakoon vielä hahmostatistiikan puuttuminen ja kartan päivittymättömyys. Kartan alikäyttö vaivasi minua myös päätarinassa. Hahmostatistiikan puuttuminen oheistarinassa ja siten päähenkilön ominaisuuksien vaikutuksen puuttuminen valintatilanteissa ei haitannut. Nyt valintoja sai tehdä vaistomaisemmin laskelmoinnin sijaan.
Olen ilahtunut, että Tiny Bull Studios on jatkanut Omen Exition parissa ja lupailee jo toistakin oheistarinaa. Vaikuttaa, että he ovat luopuneet alkuperäisestä ajatuksesta luoda teossarja ja korvanneet sen ajatuksella oheistarinoista. Tiny Bull Studiosilla on tekeillä myös virtuaalitodellisuuteen sijoittuva ääniteos Blind. Siinä suunnistetaan pimeässä pelkkien äänten perusteella.
Omen Exitio: Plague on saatavilla Windows- ja macOS-tietokoneille.