Kirjallinen suunnistaja

kirjan rajat ylittävää kirjallisuutta

Muistiinpanoja kirjallisilta löytöretkiltä. Tuulen vietävänä, mutta päättäväisesti matkalla tuntemattomille maille. Teosesittelyjä ja ajatuksia interaktiivisesta kirjallisuudesta. Tilaa lokiotsikot tuoreeltaan:

Lapsen elämän arjesta ja tapahtumista koottu Bee

Emily Shortin vuonna 2012 ilmestynyt Bee on tarina tavauskilpailuihin valmistautuvasta tytöstä ja hänen perheestään. Se kuvaa uskottavasti elämää uskonnollisen yhteisön jäsenenä nykyajan Yhdysvalloissa. Vanhoillisia arvoja toteuttamaan pyrkivät vanhemmat haluavat kouluttaa lapsensa itse sulkien samalla heidät laajemman, "tavallisen" yhteiskunnan ulkopuolelle. Bee on tehty Varytale-alustalle, jossa on hieman perinteisestä valintoihin perustuvasta fiktiosta poikkeava idea. Varytale-teoksissa lukija palaa toistuvasti niin sanottuun sisällysluetteloon, jonka sisältö muuttuu dynaamisesti. Se antaa lukemiselle tietyn rytmin ja teokselle kehämäisen episodimaisen rakenteen.

Kahlittu mutta kannustettu lapsi

Bee on kerrottu kouluikäisen tytön näkökulmasta. Hän harjoittelee paikallisia, alueellisia ja valtakunnallisia englannin kielen tavauskilpailuja varten. (Huom: Nykyajan tavauskilpailuissa ei tavata, vaan koetellaan yksittäisten sanojen oikeinkirjoitustaitoa.) Tarina avaa samalla tytön erityistä kasvuympäristöä ja perhe-elämää. Hänen vanhempansa kuuluvat kristilliseen uskonnolliseen yhteisöön, mikä näkyy vahvasti tytön ja hänen pikkusiskonsa elämässä. Perheen toimeentulo on riippuvainen isän pienestä palkasta, äiti on kotona kahden lapsen kanssa. Vanhempi tyttö on kotiopetuksessa. Opetuksen tukena on osuuskunta, johon kuuluu useita kotiopetuksen valinneita perheitä.

Tytön elämä on rajattua ja suojattua ja sitä leimaa voimakas moraalinen eetos. Pikkusisko purkaa mielikuvitustaan piirtämiseen, jonka hirviöt tuskin ovat vanhempien mieleen, mutta piirtämiseen kuitenkin kannustetaan, aivan kuten isompaa siskoa kannustetaan sanojen opiskeluun ja sitä kautta lopulta kirjallisuuden pariin. Vanhemmat eivät ehkä ole aivan niin ahdasmielisiä kuin päällisin puolin vaikuttaa. Moraalisuus tuntuu syntyvän ainakin isällä pikemminkin itsenäisestä kuin kahlitusta ajattelusta. Eivätkä kaikki uskonsisaret ja -veljet ole moitteettomia. He tuovat toisenlaisia vaikutteita myös tytön elämään.

Bee: contents

Been dynaamisesti muuttuva sisällysluettelo tietyllä hetkellä. Tarjolla on kolme erilaista tarinakatkelmaa, linkit punaisella.

Varytale

Bee on kirjoitettu Varytale-kirjaformaattiin, joka on HTML-pohjalla toimiva verkkosivusto. Varytale aloitti vuonna 2012 ja sen on kehittänyt Ian Millington, sama mies, joka on tehnyt Undumin, toisen interaktiivisen fiktion kirjoittamis- ja lukemisalustan. Varytale on kuitenkin kirjoittajaystävällisempi: se ei vaadi koodaamista, ja kirjoittajia varten on olemassa online-editori. Myös teoksen rakenne on hieman erilainen, vaikka Undum ja Varytale muistuttavatkin toisiaan.

Mielestäni Varytale on teosmuotona toimiva ja kypsä. Siinä on hieman erilainen lähestymistapa valintoihin perustuvaan fiktioon kuin perinteisesti tai sellaisilla uusilla alustoilla kuin ChoiceScript, Inklewriter tai Twine. Ilmestyneiden teosten määrästä päätellen Varytale ei kuitenkaan näytä keränneen paljon suosiota kuluneen kolmen vuoden aikana, harmi kyllä.

Varytalen ajatuksena on ollut myös teosten kaupallistaminen sitä kautta, että tietyt tarinan osat olisivat maksumuurin takana. Yhteisöllisyys on huomioitu lukijoiden mahdollisuutena kommentoida kutakin tarinakatkelmaa ja antaa sille tähtiarvio, ja samalla kirjoittajan mahdollisuutena päivittää teostaan ja kirjoittaa siihen lisää tekstiä ajan myötä. Tämä itse asiassa resonoi Story Nexuksen kanssa, ja Varytalen takaa löytyykin vaikuttavana henkilöna Alexis Kennedy, joka on Story Nexuksen kehittäjiä.

Myös Varytalen dynaaminen sisällysluettelo ja tarinakatkelmien käyttötapa muistuttaa Story Nexusta, mutta Story Nexus on hyvin visuaalinen ja enemmän pelinkaltainen ja idea on viety siinä äärimmäisen pitkälle. Minua Varytalen pelkistetty kirjamainen lähestymistapa kuitenkin viehättää.

Muuttuva sisällysluettelo ja statistiikan vaikutus

Erityistä Varytalessa on navigoiminen niin sanotun sisällysluettelon kautta. Sisällysluettelosivu tulee lukijan eteen aika ajoin ja sillä olevat vaihtoehdot muuttuvat. Katso kuva edellä. Lukijan valittavaksi tarjotaan aina muutamia tarinakatkelmia (storylet). Sisällysluettelosivulla tehty valinta avaa uuden sivun, jonka lopussa on omat valintansa – nämä enemmän perinteiseen valitse oma seikkailusi -tapaan.

Bee: church visit

Tarinakatkelman lopussa on kolme valintavaihtoehtoa. Lukemisen edetessä voi saada mahdollisuuden valita samassa tilanteessa toisin kuin edellisellä kerralla.

Mitä tarinakatkelmia lukijalle tarjotaan sisällysluettelosivulla ja mitä valintavaihtoehtoja hänellä kunkin tarinakatkelman sisällä on, riippuu statistiikasta ja satunnaisuudesta. Beessä statistiikassa on esimerkiksi kuluva kuukausi, joka määrää, mitä tarinakatkelmia voi olla tarjolla. Teos seuraa vuodenkiertoa erilaisine juhlapyhineen ja vuodenaikakohtaisine piirteineen. Statistiikkaan kuuluu myös tieto tytön tavaustaidosta. Tarina on sidottu vuodenkiertoon erityisesti sen kautta, että tavauskilpailuja järjestetään kerran vuodessa.

Bee: statisticsStatistiikka tuo Beehen pelillisyyttä, mutta ei kuitenkaan korostuneella tavalla, ei ainakaan omassa lukukokemuksessani. Perhe-elämän ja tytön muiden elämäntapahtumien kuvaaminen oli vähintään yhtä tärkeää kuin tavauskilpailuihin valmistautuminen; lukijana kaikki muu oli itse asiassa paljon kiinnostavampaa. Tavauskilpailuteema on sisällytetty tarinaan erityisinä toistuvina tarinakatkelmina, joissa tyttö harjoittelee. Kun tavauskilpailun aika koittaa, lukija saa jopa valita (oikean tai väärän) vastauksen.

Lopuksi

Koska saataville tulevista tarinakatkelmista ei määrää pelkästään statistiikka, vaan satunnaisuus, jotkut katkelmat toistuivat Beessä täsmälleen samankaltaisina. Se tuntui hieman häiritsevältä, se ikään kuin rikkoi kaunokirjallista eheyttä. Bee on kuitenkin kirjoitettu hyvin, ja tytön elämän tutkiminen tällaisessa muodossa, ei lineaarisesti, tuotti mukavan lukukokemuksen. En usko, että sama materiaali lineaarisesti valmiiksi järjestettynä tuntuisi yhtä kiinnostavalta.

Lopun (oman loppuni neljästä vaihtoehdosta) koin vähän töksähtäväksi. Se oli avoin loppu, mutta siihen tultiin liian äkkiä. Tytön elämän rutiinit jatkuivat täysimääräisinä, kunnes yhtäkkiä tultiin epilogiin eikä voinut enää tehdä kuin yhden ainoan valinnan.

Olin joka tapauksessa positiivisesti yllättynyt Been helppolukuisuudesta, koska Emily Shortin muut teokset, joihin olen aiemmin tutustunut, ovat olleet jotain aivan muuta. Esimerkiksi paljon huomioitu Galatea on surkein tekstiseikkailukokemukseni ikinä, sillä en millään saanut patsasta puhumaan, vaikka koko teoksen ideana on keskustelu sen kanssa ja sanotaan, että aihevaihtoehtoja on lukemattomia. Emily Short on hyvin ansioitunut ja aktiivinen interaktiivisen kirjallisuuden piireissä, hän on esimerkiksi Inform-tekstiseikkailujärjestelmän keskeisiä kehittäjiä.

Käytin Been lukemiseen parisen tuntia, ja sisällöllisesti se vastaa pitkää novellia tai lyhyttä pienoisromaania.

Saatavuus

Bee on luettavissa ilmaiseksi verkossa. [13.5.2016: Huom. Varytale on kokenut kuoleman eikä Bee ole enää luettavissa Varytale-sivustolla. Se on kuitenkin portattu Dendry-alustalle.]

LISÄTTY LINKKIPANKKIIN: BEE (EMILY SHORT)