Agentin nousu ja tuho
Kustantajan ehdotuksesta vuonna 1981 kanadalainen kirjailija ja toimittaja George Jonas tapasi oletetun israelilaisen agentin kuullakseen hänen uskomattoman tarinansa. Parin seuraavan vuoden ajan Jonas haastatteli häntä ja teki laajaa taustatutkimusta varmistaakseen miehen puheet. Aineistosta syntyi kansainvälinen menestystrilleri Vengeance: The True Story of an Israeli Counter-Terrorist Team. Kirjaa ei ole suomennettu. Alun pöyristymisen jälkeen tarina alkoi tuntua minusta luonnolliselta. Se on realistisuudessa karu ja jopa tylsä (!), ja on aidosti kuvaavaa sanoa sitä silmiä avaavaksi ja kysymyksiä herättäväksi. Tämä kirjaesittely sisältää hahmotelman vuorovaikutteisesta versiosta; mitä tämä tarkoittaa, katso lokikirjoitus Monologista dialogiin, yksisuuntaisesta kaksisuuntaiseksi.
Kähmintää, lahjontaa ja huorintekemistä
Kiinalaisen menestyskirjailijan Murong Xuecunin esikoisromaani Unohda minut tänä yönä, Chengdu kertoo läpiturmeltuneesta miehestä läpiturmeltuneessa Kiinassa. Päähenkilön kannalta tarinassa ei tavallaan tapahdu kehitystä, vaan siinä vajotaan vain syvemmälle ongelmiin. Lukukokemus oli tietyllä tapaa väsyttävä. Huippulukemistooni tämä kirja ei kuulu, mutta se antoi kyllä mietittävää. Kuten edellisessä lokikirjoituksessa lupasin, tämä kirjaesittely sisältää hahmotelman vuorovaikutteisesta versiosta.
Monologista dialogiin, yksisuuntaisesta kaksisuuntaiseksi
Kirjallisessa suunnistajassa on kyse vuorovaikutteisesta kirjallisuudesta, ja perinteiset lineaariseen sivunkääntöön perustuvat kirjat eivät lokikirjaan oletuksellisesti kuulu. Mutta on olemassa veruke niiden mukaan ottamiselle, nimittäin vuorovaikutteisen version kuvitteleminen. Otan tämän ei niin vakavamielisenä ajatteluharjoituksena. Haasteena on tunnistaa materiaalista (kirjan sisältö) ne kohdat ja elementit, jotka olisivat laajennettavissa vuorovaikutteisuudeksi, ja, jos mahdollista, muotoilemaan kokonaisidea uudesta teosversiosta. Nämä lokimerkinnät ilmestyvät jatkossa kategorian Perinteiset kirjat alla.