Valveunta syväkirjaksi: Sisältösuunnitelma tai tarina-aihio
En oikeastaan ole esitellyt Valveunta eli käsikirjoitusta, josta tämä blogi sai alun perin sysäyksensä. Olen viitannut siihen ja puinut joitain siihen liittyviä kysymyksiä, mutta varsinainen tarina on pysynyt hämärässä. Ensinnäkin koko kysymys tarinasta on parasta ymmärtää puheeksi "sisältösuunnitelmasta". Se on joka tapauksessa taso, jolta näen sen tällä hetkellä.
Valveunta syväkirjaksi: Syklien armoilla
Vaikuttaa, että tarina-aihiot palaavat minulle jonkinlaisina sykleinä, jotkut tiheämmällä, jotkut harvemmalla rytmillä. Kun aktiivinen vaihe menee ohi, tarina häipyy taka-alalle. Valveunen tapauksessa olen joutunut syklin armoille siinä mielessä, että parikin aktiivista vaihetta on mennyt ohi ilman, että olisin saanut syväkirjaversiosta edes yhtä luonnosta valmiiksi. Nyt syksyllä alkoi taas uusi aktiivinen vaihe. Kuinka kauan se kestää, en tiedä, mutta veikkaan, että kevääseen asti. Seuraavassa kevyt retrospektiivi.
Valveunta syväkirjaksi: Ihmiskuva kerronnassa
Puuttuuko Valveunelta juoni? Sitä voisi kutsua elämäntarinaksi. Se on kollaasi, johon yhtenäisyyttä ei luo juoni, vaan assosiaatio. Kuva päähenkilöstä ja tämän elämästä tarkentuu vähä vähältä, ja siinä mielessä se muistuttaa palapeliä. Muodostuva kuva ei välttämättä ole eheä, mutta toivon, että se on elävä.
Valveunta syväkirjaksi: Varaslähtöjä
Olen aloittanut Valveunen kirjoittamisen taas uudelleen. Uudelleen myös uuden version merkityksessä. Nyt lähestyn materiaalia suoraviivaisemmin – haarautumisten jälkeen polut palaavat yhteen aina jonkin matkan päästä –, kun alun perin olin jakamassa koko käsikirjoituksen heti alussa kolmeen tarinalinjaan, jotka yhdistyisivät vasta lopussa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että valinnoista olisi tullut merkityksettömiä.
Valveunta syväkirjaksi: Mahdoton nykyhetki ja puutarhurin unelma
Valveunen valintaversiossa, kuten Valveunen raakamateriaalissa ylipäänsä, aika ei kulje yhteen suuntaan. Tapahtumat voi kyllä sijoittaa aikajanalle, jolla on alku ja loppu, mutta niillä ei ole koskaan ollut tapana ilmentyä tietyssä järjestyksessä. Koska kaikki ilmenee minulle välähdyksen kaltaisesti, olisi kronologisesti etenevää tarinaa vaikeakin tehdä. Tapahtumalla on syynsä ja alkuperänsä, mutta siihen ei tulla menneisyydestä. Menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus pikemminkin ilmenevät tapahtumassa yhtä aikaa. Millainen muoto tällaiselle materiaalille ja ilmenemistavalle pitäisi kaunokirjallisesti antaa?
Valveunta syväkirjaksi: Tuhat ja yksi langanpäätä
Olen ollut vaitonainen Valveunen valintaversion etenemisestä ja samalla väistänyt tälle blogille ja ensimmäiselle tutkimusmatkalle alussa annettua tehtävää. Omasta kirjoitusprosessista kirjoittaminen on osoittautunut vaikeaksi. Kysymykset tuntuvat joko liian suurilta tai sitten pieniltä päätyäkseen blogiin, ja on vaikeaa antaa konkreettisia esimerkkejä jostain niin keskeneräisestä. Mikä tahansa kohta käsikirjoituksesta tuntuisi vaativan myös laajemman yhteyden selittämistä – ja tämän laajemman yhteyden arvioin liian laajaksi. Mutta tämä on selittelyä. En ole vielä tehnyt yhtäkään vakavaa yritystä jonkin varsinaista kirjoittamista koskevan puolen valaisemiseksi!
Valveunta syväkirjaksi: Valinnat sen tekevät
Olen laiminlyönyt lokikirjauksia pahasti, mutta nyt kapteeni tekee paluun. Kertauksen vuoksi: Ollaan yhä tutkimusmatkalla numero 1, joka alkoi keväällä 2012. Tämän matkan tarkoituksena on ollut muokata käsikirjoitukseni Valveunta Kirjalabyrintin syväkirjaksi.
Valveunta syväkirjaksi: Ympäri mennään ja yhteen tullaan
Lokikirjan ja Tutkimusmatka nro 1:n aloittamisesta on nyt kulunut reilu vuosi. Aletaanko olla määränpäässä ja lähdössä takaisin kotimatkalle? Luulenpa, että jotain on opittu ja saatu jopa lastiksi, jos ei muuta niin ainakin aihetta ja suuntaa seuraavalle tutkimusmatkalle. Mutta purkissa tämä matka ei vielä ole. On tullut aika uudistaa ja viimeistellä se pursi, jolla matkaan lähdettiin: käsikirjoitus Valveunta.
EPUB-muoto ja hyperteksti
EPUB-formaatista on tullut e-kirjojen standardi, ja ihan hyvästä syystä. Se on avoin tiedostomuoto, mikä tarkoittaa, että kaikki voivat olla selvillä sen spekseistä. Ja kun kaikki vielä niitä speksejä noudattavat, niin kaikkien elämä on paljon helpompaa. Kun julkaisijat tuottavat standardin mukaisia kirjoja ja lukuohjelmat on tehty näyttämään standardin mukaisia kirjoja, ollaan synkroniassa, jossa lukijan on helppo keskittyä nauttimaan kirjoista. Mutta EPUB:issa on rajoituksensa.
Valveunta syväkirjaksi: Henkilöt
Jottei aivan unohtuisi, olemme tutkimusretkellä, jonka tarkoitus on muokata käsikirjoituksestani Valveunta syväkirja. Syväkirja on Kirjalabyrintin digitaalinen kirjakonsepti. Rantaudumme pian ensimmäiselle saarelle. Saaren nimi on "Henkilöt". Haaste: kuinka syventää romaanin henkilöitä kaunokirjallisesti mielekkäällä tavalla ja kuinka punoa lisämateriaalit kokonaisuuden osaksi?