IFComp 2018 -satoa: The Broken Bottle
Valintoihin perustuva historiallinen fantasiatarina The Broken Bottle kertoo orpopoika Florinin ja kesyn suden tarinan. Alussa näkökulma on Florinin, ja jälkimmäinen puoli kerrotaan inhimillisen suden näkökulmasta. Tarinan teemana on sisarrakkaus ja rakkaimpansa pelastaminen. Teoksen ulkoasuna toimii vanha kirja. Se sisältää kuvitusta, ja taustalla soi tunnelmallinen musiikki.
The Broken Bottle kantaa vakavan lastensadun tuntomerkkejä. Se käsittelee paitsi orpoutta myös vähemmistökysymystä. Tarinan mustalaisyhteisö koostuu normiyhteiskunnan ulkopuolelle joutuneista ja sorretuista, jotka ainakin alitajuisesti haluaisivat saada revanssin. Tarinassa viitataan myös ihmiskauppaan ja lapsikaappauksiin.
The Broken Bottle oli mielestäni sympaattinen. Siitä tuli vähän mieleen Disneyn klassiset sadut. Audiovisuaalisuus tuki tarinaa tai ainakin kokemusta siitä, mutta se ei tuntunut oikeastaan tärkeältä, saati välttämättömältä. The Broken Bottle on tarinavetoinen hyvin perinteisessä mielessä: sanat riittävät ja kaikki muu on ylimääräistä.
Puolitoistatuntiseen läpilukuun sisältyi alle 10 valintatilannetta, joissa oli aina kaksi vaihtoehtoa. Vaihtoehdot on esitetty hyvin selkeästi. Valinnat tuntuivat luontevilta ja seikkailuhenkisiltä (tarkoittaen toiminnallisuutta). Teoksen kuvauksessa kerrotaan, että parhaaseen loppuun olisi vain yksi tie. Ilmeisesti osasin vahingossa kulkea sitä. Tein valinnat ikään kuin vaistonvaraisesti eläytyen ensin Floriniin ja sitten suteen.
KUVA: Tarinan alussa seurataan nuorta Florinia ennen siirtymistä suden nahkoihin. Vaihdos tuntui yllättävältä. Tarinan alkupuolta voisi mielestäni tiivistää. Siinä käytettiin aika paljon aikaa pelkkään ympäristön kuvailuun ja varsinaiseen asiaan päästiin vasta puolen tunnin lukemisen jälkeen, mikä on suhteetonta tarinan kokonaispituuteen nähden.
En tiedä, miten luvattua kolmeakymmentä erilaista lopputulosta (outcomes) pitäisi tulkita: tarkoittaako se tarinan loppuja vai vain valintatilanteita? En oikein usko, että tarinalla olisi niin monta erilaista loppua, koska en tunnistanut tarinasta isoja muuttuvia elementtejä. Kilpailun lukemiselle asettama aikaraja 2 tuntia ei oikein salli toista läpilukua asian selvittämiseksi, enkä oikeastaan haluakaan selata tarinaa läpi hirveällä tempolla tehdäkseni vain mekaanisesti erilaisia valintoja. Se ei tunnu oikealta itse tarinaa kohtaan.
Aivan kuin The Broken Bottle olisi saanut näkemään, että joskus pelkkä tarina riittää – ilman musiikkia ja kuvitusta ja ilman merkityksellisiä valintatilanteita. Minusta olisi ihan ok, vaikka valinnat olisivat täysin näennäisiä tarinan johtaessa aina samanlaiseen loppuun. Jos tarinan lukee vain yhden kerran, mitä merkitystä erilaisilla lopuilla on? Totuus valintatilanteista ei selviä lukijalle, mutta onnellinen loppu säilyy. Mitä sitä turhaan mutkistamaan?
KUVA: Valintavaihtoehdot ovat äärimmäisen selkeitä ja sanaan tai kahteen tiivistettyjä.
Tekijät Josh Irvin ja The Affinity Forge Team pahoittelevat teoksen keskeneräisyyttä ja mahdollisia bugeja. Kohtasin bugitusta kuvituksessa ja ulkoasussa, mutta se ei ollut mitään vakavaa, joka olisi romuttanut lukukokemuksen.
Unityllä tehty The Broken Bottle avautuu selaimessa. Parhaan lukukokemuksen saa siirtymällä kokoruututilaan.