IFComp 2020 -satoa: Shadow Operative – helppo ja hauska kyberpunkmaailmaan sijoittuva parseri/hypertekstiseikkailu
Shadow Operativessa astutaan freelance-vakoojahakkerin housuihin. Journalisti-ystävä on tutkinut jo jonkin aikaa biotekniikkayrityksen hämärähanketta ja pyytää apua. On soluttauduttava yrityksen päämajaan ja murtauduttava heidän sisäverkkoonsa salaisuuksien paljastamiseksi. Tässä Vorple-laajennetulla Informilla tehdyssä tarinassa on käytettävissä linkkiperustainen käyttöliittymä parserin rinnalla. Käytin itse enimmäkseen linkkejä, ja ne antoivat suhteellisen sujuvan kokemuksen. Shadow Operative on hyvinkin klassinen seikkailupeli, jossa on hauskoja pulmatilanteita. Ne sijoittuvat paitsi ruumiilliseen todellisuuteen myös virtuaalimaailmaan.
Shadow Operativen on tehnyt Michael Lauenstein, jolta en löytänyt aiempaa tuotantoa. Peliksi se on kuitenkin kypsästi suunniteltu, ja humoristiseen toimintatarinaan oli helppo mennä mukaan. Pelin pituuskin on saatu varsin täsmällisesti sopimaan kilpailun kahden tunnin aikarajaan – minä ainakin kellotin tasan kaksi tuntia voittoon. Pelaamiseni eteni jouhevasti ilman suurempaa harhailua.
Shadow Operative on viihdyttävää kyberpunkkia, ja kerronta palvelee seikkailua. Oma hahmo on arkkityyppinen harmaalla alueella liikkuva yksinäinen sankari, joka tekee kyseenalaista keikkaa ja saa sekä poliisit että entiset kohteet peräänsä. Shadow Operativessa toimitaan kuitenkin aika harmittomassa hengessä. Se on väkivallaton ja siivokielinen, eikä tehtävässään voi epäonnistua. Vaikka tarinan alussa polttaa vähän kliseisesti maa jalkojen alla, akuuttia hädän tuntua en kokenut koko aikana. Myös virtuaalimaailmoiden lapsekkuus tuotti virkistävän yllätyksen. Tässä tarinassa ei ollut mitään kovaksikeitettyä, kun kaverin uunissakin paistui kodikkaasti marmorikakku.
Seikkailupelinä Shadow Operative on tehtäväkeskeinen ja se vaatii tavaraluettelon käyttöä pulmatilanteiden ratkaisemiseksi. Oma pelillinen osansa on myös suunnistaminen: Shadow Operativessa kuljetaan kaupungilla, rakennusten sisällä sekä virtuaalimaailmassa. En joutunut koskaan varsinaisesti eksyksiin, ja peli ei myöskään salli jostain paikasta poistumista ennen kuin siihen sisältyvä isompi tehtävä on suoritettu. Jos maailmassa voisi vaeltaa täysin vapaasti, kaksi tuntia ei välttämättä olisi riittänyt läpipeluuseen. Minulle oli aina selvää, mikä oli seuraavana asialistalla, eikä sen pähkäilyyn tuhlaantunut aikaa. Vaikeustason arvioin helpoksi vähänkään kokeneemmalle seikkailupelaajalle. Pulmatehtävät vaativat hieman kekseliäisyyttä, mutta pelimaailman tarjoamat mahdollisuudet ovat ystävällisen rajatut.
Shadow Operative sisältää paikkakohtaisesti vaihtuvan musiikin. Kuuntelin sitä taustalla ihan mielelläni. Se on käyttöoikeuksiltaan vapaata materiaalia. Kansikuvan lisäksi muuta grafiikkaa ei ole, mutta käyttöliittymä vie vaakasuunnassa leveälti tilaa ja vaatii vähintään 1280x720:n näyttöä. Asettelu oli minusta ihan käytännöllinen, mutta se jättää oikealle paljon käyttämätöntä tilaa. Ehkä osa vasemmalla olevista sisällöistä – osiot "credits, help..." ja "undo, save..." – sopisi paremmin oikealle, mikä jättäisi vasemmalle pelkästään pelin sisäiset käskyt, mutta en tiedä, onko sille jokin tekninen este. Kehitysehdotuksena tulee mieleen kuvituksen lisääminen: nyt näkyvän kansikuvan tilalla voisi olla paikkakohtaisesti vaihtuva kuva.
Shadow Operative oli minulle rentouttava pelikokemus, mutta lukukokemuksena se oli hyvin neutraali. Tarina ei tehnyt suurta vaikutusta. Mieleenpainuvimman sisällön tarjosi biotekniikkayrityksen sisäverkko.